Nieuwe spoorlijn brengt North Sea Port weer wat dichter bij Italië

Spoorvervoerder Lineas lanceert voor het vervoer van vracht een nieuwe rechtstreekse lijn tussen Gent en Milaan. North Sea Port krijgt er zo een verbinding met Italië bij. Bedrijven in het havengebied kunnen dan voor hun transporten voor een meer duurzame oplossing kiezen.

Lineas is de grootste Belgische spoorvrachtvervoerder. Het bedrijf is vandaag al sterk aanwezig binnen North Sea Port, waar de havenbedrijvigheid, de logistieke activiteiten en de industrie heel wat lading kunnen aanbrengen voor zijn treinen.

Verbinding tussen twee grote economische regio’s

Lineas versterkt zijn aanbod van en naar North Sea Port nu met een bijkomende, rechtstreekse lijn naar Noord-Italië. De vrachttreinen van Lineas zullen vijfmaal per week heen en weer pendelen tussen Gent en de terminal van Milaan Segrate.

Voor bedrijven zet Lineas de deur nog wat meer open naar een economisch belangrijke regio. Vanuit Milaan Segrate is bovendien doorvoer mogelijk naar andere bestemmingen in Italië.

Elke rit is goed voor ongeveer 22 wagons, wat betekent dat op jaarbasis tot 11.000 retourritten met vrachtwagens vermeden kunnen worden.

Duurzaam transport

North Sea Port streeft naar vergroening en verduurzaming van het goederenvervoer en wil zoveel mogelijk lading op de trein krijgen. Spoorvervoer biedt immers een slim en milieuvriendelijk alternatief voor het wegvervoer. Een uitbreiding van het aantal treinverbindingen is dan ook een uitstekende zaak.

Daan Schalck, CEO North Sea Port: “Dankzij deze nieuwe spoorverbinding wordt het voor bedrijven nog makkelijker om voluit te kiezen voor het spoor om hun goederenstromen te optimaliseren.”

Spoorvervoer is vandaag goed voor 10% van alle transporten tussen North Sea Port en het achterland en voor 7 tot 8 miljoen ton lading per jaar. De haven wil dat aandeel verder uitbouwen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten