Nieuwe bedrijfshal Be by Bèta blijkt schot in de roos: ‘We kunnen hier nog jaren doorgroeien’

BREDA – Het gaat goed met kantoorstoelfabrikant Be by Bèta in Breda. Met de groei is onlangs ook een extra bedrijfsruimte in gebruik genomen. Met de nieuwe hal, deels voor stofferingwerk en refurbishing en deels voor opslag, kan Be by Bèta nog zeker vijftien jaar doorgroeien.

Be by Bèta is al 55 jaar een producent van kantoorstoelen, en richt zich op hoogwaardige producten in het middensegment. De afnemers zijn vooral kantoorvakhandelaren en projectinrichters. Sinds 1996 is de onderneming gevestigd op bedrijventerrein Minervum waarvan sinds 2002 op de huidige locatie met een bedrijfsoppervlak van 3.400 vierkante meter. Maar in 2015 blijkt het bedrijf inmiddels te krap behuisd. Nadat alle opties zijn onderzocht en afgewogen, kwam kort voor de Coronacrisis het finale besluit: nieuwbouw op het grasveld pal naast het hoofdkantoor. “We hadden dit perceel al eerder aangekocht na een financiële meevaller”, legt De Bie uit. Het blijkt een goede investering. Lange tijd heeft het veld deels als parkeerterrein gediend voor de tientallen medewerkers, maar die kunnen inmiddels elders op de eigen grond hun auto’s kwijt.

Medewerking gemeente

Be by Beta schakelde voor het ontwerp hetzelfde bureau in, dat ruim twintig jaar terug het hoofdkantoor heeft ontworpen: Ernst Architect uit Etten-Leur. De gemeente Breda heeft zich zeer constructief opgesteld bij de uitbreidingsplannen, zegt De Bie. “We hebben echt aan alle kanten medewerking gekregen.”`

Stalen dragers

Zo kon in november 2022 de bouw van start gaan, ondanks de tekorten op de arbeidsmarkt -goede vakmensen zijn moeilijk te vinden- en stijgende grondstofprijzen bleek het mogelijk binnen het bestek te bouwen. Wel kreeg Be by Bèta een tegenvaller te verwerken. Door een berekeningsfout bleken enkele stalen dragers te zwak. “Een medewerker zag dat ze gingen buigen en we hebben per direct alles stilgelegd”, aldus bedrijfsleider Hans de Bie. Het blijkt een fout van de constructeur. “Het moet gezegd, hij heeft alles snel opgelost.”

Teamwork

De betreffende balken zijn snel vervangen. Door snel en efficiënt op te treden kon het tijdsverlies binnen de perken blijven, met een vertraging van slechts enkele weken. Dan merk je pas hoe belangrijk teamwork is. “Tja, bouwen blijft toch mensenwerk. Fouten maken kan gebeuren, hoe vervelend ook, maar het gaat erom hoe je ze oplost.” Zo is de nieuwe bedrijfshal vlak vóór de zomer in gebruik genomen, in juni van dit jaar. “De zomer is voor ons een drukke periode dus we zijn echt heel blij dat het allemaal is gelukt.” Inmiddels is de nieuwe magazijnruimte ook verbonden met het hoofdgebouw.

Circulair en duurzaam

Duurzaamheid en circulair denken staat voorop bij Be by Bèta, zo is de bedrijfslocatie in Breda voorzien van warmtepompen en 440 zonnepanelen. In de nieuwe bedrijfshal is ook een aparte straat ingericht voor het recyclen en refurbishen van oude bureaustoelen. “Zowel stoelen die we zelf hebben gemaakt als stoelen van andere fabrikanten. We gebruiken duurzame stoelbekleding met natuurlijke stoffen zoals wol, of vezels van hergebruikte plastics.”

Rondleidingen

Wie een kijkje wil nemen in het duurzame kantoor van de toekomst, kan uiteraard terecht bij de toonzaal in Breda. Be by Bèta verzorgt regelmatig rondleidingen voor belangstellenden. “De vervaardiging van bureaustoelen is echt vakwerk, we laten dat graag zien.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Be by Bèta
Be by Bètahttp://info@betastoelen.nl
Wij willen jou en al jouw collega’s gewoon goed en prettig laten zitten. Be by Bèta helpt je met een juiste zitoplossing. Van een breed scala aan ergonomische bureaustoelen, tot vergader- en bezoekersstoelen als ook zadelkrukken en zit-sta hulpen.

Meer berichten