Nieuwbouwplannen voor uw bedrijf? 5 vragen ter voorbereiding

Waar vindt u een goede locatie, hoe kunt u de nieuwbouw het beste financieren, hoe zorgt u dat het nieuwe pand uw bedrijfsprocessen optimaal ondersteunt en mee kan groeien en veranderen met uw bedrijf? Ik spreek veel met bedrijven die voor een dergelijke grote beslissing staan. Met hen bespreek ik altijd 5 vragen om samen het proces en de verschillende opties te verkennen. Ik licht ze hier graag voor u toe.

1. Wat kost een bedrijfspand?

De eerste vraag die u waarschijnlijk bezighoudt is: wat kost een bedrijfspand? Het antwoord op die vraag hangt van allerlei factoren af, zoals de grootte van het pand, de locatie en de wensen en eisen met betrekking tot de uitstraling. We kunnen er bij Heembouw wel globaal iets over zeggen. We realiseerden de afgelopen 10 jaar namelijk zo’n 70 bedrijfspanden en de gemiddelde prijs van die bedrijfspanden kwam uit tussen de € 380 en € 460 per m2 voor panden vanaf 10.000 m2. Mijn collega Robert Dolieslager vertelt hier meer over welke factoren van invloed zijn op de prijs van uw bedrijfspand.

2. Welke financieringsconstructies zijn er?

Qua financieringsconstructies kunt u allereerst kiezen tussen koop en huur. Bij koop financiert u het pand zelf met een hypotheek en eigen middelen. Bij huur zoekt u een belegger die uw pand wil financieren en huurt u het pand vervolgens van die investeerder.

Een combinatie van beide komt ook vaak voor. Bedrijven zoeken dan een investeerder voor het pand (om het pand van te huren) en gebruiken de eigen middelen om de machines voor het productieproces te financieren.

Heeft u hulp nodig bij het maken van uw keuze? Bij het doorrekenen van uw opties en eventueel het vinden van een investeerder voor uw pand? Wij helpen u hier graag bij. Wij hebben een groot netwerk van beleggers en kunnen u in contact brengen met potentiële investeerders. We rekenen ook met u mee om de voor u best passende financieringsconstructie te kiezen.

3. Wat zijn uw wensen met betrekking tot de locatie?

Dan de locatie. Heeft u al een plek in Nederland in gedachten, die voor uw bedrijfspand heel geschikt zou zijn?

Bij de keuze voor de locatie zijn allerlei afwegingen mogelijk. Denk aan de reisafstanden van uw personeel, uw afzetmarkt, de vestigingslocatie van uw toeleveranciers, de afstand tot snelwegen. En natuurlijk speelt ook de ruimte die u nodig heeft een rol. Hoe groot is uw bedrijfspand nu, hoeveel vierkante meters denkt u nodig te hebben, hoe hoog moet het zijn, hoeveel buitenruimte is nodig voor transport en opslag?

Dat klinkt wellicht ingewikkeld om in te schatten, maar daar zijn mooie tools voor. Samen met u kunnen we met behulp van die tools uittekenen hoe uw productieproces eruit ziet en waaraan uw gebouw en de buitenruimte moeten voldoen. Om hoeveel palletopslagplaatsen gaat het bijvoorbeeld? En wat heeft u extra nodig om ruimte over te houden voor groei? Zo krijgt u een goed beeld van de benodigde grootte van de kavel.

Wat wij vervolgens ook met u kunnen doen is die kavel daadwerkelijk vinden.

Benieuwd naar de antwoorden op de andere vragen, lees dan verder op de website van Heembouw.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten