Nieuwbouw Koning Willem I College opgeleverd

De oplevering van de nieuwbouw voor het Koning Willem I College is een feit. Dinsdag 1 juni kon de sleutel van het onderwijsgebouw met de unieke houtbouw overhandigd worden. Vanwege de coronamaatregelen waren alleen de direct betrokkenen aanwezig om stil te staan bij dit feestelijke moment.

Voorzitter College van Bestuur van het Koning Willem I College Jos van Kessel en directeur Heerkens van Bavel Bouw Peter Kamermans zetten beiden hun handtekening waarmee de oplevering officieel werd bevestigd.

Innovatief techniekonderwijs

Voor het Koning Willem I College is de oplevering van de nieuwbouw een enorme mijlpaal. Jos van Kessel: “Het nieuwe onderwijsgebouw staat voor ons college symbool voor wie we willen zijn en waar we voor staan: een goede school, die investeert in toekomstbestendig en duurzaam onderwijs. Maar ook dé plek in de regio Noordoost-Brabant waar studenten terecht kunnen voor innovatief techniekonderwijs. Daar zijn we trots op.”

Circulair en flexibel

De bestaande school heeft met het ontwerp van Nieuwe Architecten een flinke opwaardering gekregen. Met onder andere een eyecatcher in de vorm van een entreegebouw aan het voorplein van de Onderwijsboulevard die steeds is aan te passen aan nieuwe situaties en behoeftes. Peter Kamermans: “Circulair bouwen betekent hier dat de materialen zo veel mogelijk hergebruikt kunnen worden maar ook dat het gebouw flexibel wordt ingezet. We gebruiken biobased bouwmaterialen zoals Scandinavisch hout in de dragende constructies en de kenmerkende spanten. Ook voor ons is de het werk aan het Koning Willem 1 College bijzonder. Vooral vanwege de omvang van het project waar zo’n 600-700 kuub hout in verwerkt is. En door de 60 ton aan stalen verbindingsmiddelen die voor 95% zijn weggewerkt in het hout en dus onzichtbaar blijven. Op deze schaal uniek voor Nederland.”

Beste onderwijs

Het complex en het onderwijs wordt door het nieuwe entreegebouw toegankelijker en prachtig zichtbaar aan de Onderwijsboulevard. De binnenstraten en het atrium creëren meer ruimte én verbinden de verschillende afdelingen met elkaar. Het gebouw staat helemaal in dienst van het beste onderwijs, voor studenten en leraren. De diverse installaties zijn bewust in het zicht gelaten. Door middel van QR-codes krijgen studenten inzicht in de techniek die erachter zit. En de school heeft een proefstuk van de constructie gekregen waarin te zien is hoe de metalen verbindingen in de houten spanten zijn geïntegreerd. Zo leveren de bouwers ook na de bouwperiode een bijdrage aan het onderwijs. De cirkel is rond!

Officiële opening

De komende maanden staan in het teken van inrichting en afwerking van het nieuwe onderwijsgebouw, zodat het met ingang van het nieuwe schooljaar in gebruik genomen kan worden. De officiële opening staat gepland voor half september.

SourceKW1C
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten