MTSA Technopower maakt verwerken van schadelijke stoffen bij staalfabriek mogelijk in pilot

MTSA
Installatie ArcelorMittal: Door de grote pijp op de achtergrond stroomt hoogovengas met daarin de CO2. Hiervan is een aftakking gemaakt die door de proefinstallatie loopt. Bij opschaling zal een aanzienlijk deel van het hoogovengas met dezelfde technologie behandeld gaan worden.

Op de staalproductiesite van staalfabrikant ArcelorMittal in het Belgische Gent draait binnenkort een mobiele pilot plant. Ontwerp en realisatie van deze proefinstallatie vond plaats op het terrein van MTSA Technopower in Arnhem. De technologie wordt eerst getest, met als doel deze later op te schalen naar volle grootte.

De pilot plant verwerkt een klein deel van de uitstoot van schadelijke stoffen van de staalproductiefabriek. Samen met Bio Base Europe Pilot Plant realiseerde MTSA Technopower het vooruitstrevende project. De partijen kregen daarbij steun van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie.

Hygiënische en veilige ontwerpen

Staalfabrikant ArcelorMittal wil de CO2-uitstoot van de fabriek drastisch verminderen. De pilot plant die de biologische behandeling van hoogovengassen realiseert, draagt daar nu aan bij. Bio Base Europe Pilot Plant en ArcelorMittal klopten bij MTSA aan omdat het bedrijf uit Arnhem gespecialiseerd is in het maken van hygiënische ontwerpen in de farma en voedselindustrie. In de installatie mogen alleen de gewenste bacterieculturen gedijen. Technisch directeur en projectleider Jan ten Have: “Daarnaast hebben we veel ervaring met gecertificeerde veilige ontwerpen. Dat is belangrijk bij dit project, onder meer vanwege de gevaarlijke gassen die worden verwerkt.”

Industriële biotechnologie

Bij het realiseren van chemische producten uit industriële afgassen, worden fossiele brandstoffen als grondstof vervangen. Ten Have: “De productie van chemicaliën uit afvalgrondstoffen zoals rookgas of hoogovengas is een geweldige kans om industriële biotechnologie te introduceren.”

Omzetten en verbruiken

In het hart van de installatie bevinden zich twee zogenoemde CSTR-bioreactoren en één Trickle Bed-bioreactor. Die zorgen voor een fermentatieproces. Microben zetten tijdens dat proces CO2 om en verbruiken het tegelijkertijd. Zo komt de CO2 niet in de atmosfeer terecht en worden op hetzelfde moment duurzame bio-producten gemaakt.

In het proces wordt ook waterstof gebruik; deze wordt in de installatie zelf opgewekt door middel van elektrolyse.

De bediening van de installatie gaat volledig automatisch met behulp van een procescomputer.

Het gehele traject van basisontwerp, detailontwerp, het bouwen en testen nam zo’n twee jaar in beslag. De pilot plant werd op het terrein van MTSA Technopower ontworpen en gerealiseerd. Vervolgens verhuisde de installatie met behulp van een dieplader naar de staalproductiesite van ArcelorMittal.

Veilige en duurzame samenleving

MTSA Technopower realiseerde eerder al toonaangevende projecten, waaronder ’s werelds grootste PEM brandstofcelcentrales. Het bedrijf ontwikkelt systemen die door middel van zon- en windenergie geproduceerde elektriciteit omzetten in waterstof en visa versa. Zo moet groene energie 24/7 beschikbaar worden en piekbelasting op het elektriciteitsnet worden voorkomen. MTSA werkt wereldwijd aan de transitie naar een veilige en duurzame samenleving.

Auteur: Carline Klijn – van Best

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten