Mkb-ondernemer? Dit zijn de belangrijkste technologische trends

Mkb-bedrijven kunnen niet meer overleven zonder in te spelen op belangrijke technologische trends. Dat heeft de coronapandemie de afgelopen twee jaar nog maar weer eens duidelijk gemaakt. De manier waarop bedrijven werken is blijvend veranderd. Ondernemers zullen daarom ‘tech-minded’ moeten zijn om ook in de toekomst bestaansrecht te houden. Dit zijn de meest actuele en belangrijkste trends die iedere mkb-ondernemer moet kennen.

1. Hardware en software om overal te kunnen werken

Tijdens de coronapandemie was thuiswerken de norm. Sommigen werknemers werken nog steeds permanent thuis, anderen gingen over op hybride werken, dus deels op kantoor en deels op afstand. Het is voor mkb-ondernemers verstandig – en misschien zelfs noodzakelijk – om werken op afstand mogelijk te blijven maken.

Het gaat daarbij om meer dan een snelle en stabiele internetverbinding voor videobellen. Mkb-ondernemers doen er goed aan om te investeren in goede hardware en software, zodat medewerkers overal goed en veilig kunnen werken.

2. Cloud computing wordt steeds belangrijker

Hybride werknemers werken voornamelijk in een cloud. In deze online omgeving kunnen ze namelijk makkelijk bij hun gegevens en bestanden en deze ook uitwisselen met collega’s. Voor mkb-ondernemers is het daarom verstandig om cloud computing te (blijven) gebruiken.

Met cloud computing krijgen medewerkers namelijk vrijwel altijd en vanaf elke locatie toegang tot gegevens en documenten. Het is wel belangrijk dat deze gegevens en documenten goed worden beveiligd tegen mogelijke cybercrime. Zeker, omdat niet elke verbinding even veilig is.

3. Technologie automatiseert repetitieve taken

Technologie gaat steeds meer repetitieve taken automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan ‘speech-to-text’, waarbij je gesproken woord automatisch wordt omgezet in tekst op je computer. Ook voor mkb-ers biedt automatisering volop kansen. Zo hoeven hun werknemers namelijk niet steeds dezelfde, eentonige werkzaamheden uit te voeren en kunnen zij zich meer richten op taken die uitdagender zijn en waar zij meer voldoening uithalen.

4. De digitale versnelling houdt aan

Kunstmatige intelligentie (AI), machine learning en procesautomatisering; wil je als mkb aan de top blijven, dan kun je niet om deze digitale tools heen. Dit kan extreem technisch, maar ook om simpelere zaken gaan, zoals een online AI-chatbot, die klanten met vragen of problemen helpt en zelf inschat of hij of zij verder nog menselijke hulp nodig heeft, of het inzetten van lopende banden en robots, om zwaar werk sneller en efficiënter te kunnen doen.

Herkennen van en inspelen op technologische trends

Het is voor mkb-ondernemers belangrijk om belangrijke technologische trends te kennen en hierop in te spelen. Zo kunnen ze nieuwe kansen grijpen en hun bedrijf laten groeien.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten