MK Gilze reviseert twintig procent meer verpakkingsmachines in coronajaar

Bart Kennes van MK Gilze beleefde een razend druk 2020 en heeft grote plannen voor 2021. Als directeur van een bedrijf dat verpakkingsmachines reviseert, maakt hij graag de vergelijking met de auto-industrie: “Zie de machine als een auto, waarvan alleen de chassis overblijft. De machine bouwen we opnieuw op, precies naar wens van de klant.”

Het bedrijf uit Gilze zag de vraag naar gereviseerde verpakkingsmachines de laatste jaren explosief stijgen. In het jaar 2020, aan het begin van de coronacrisis, kwam daar nog een schepje bovenop. Een fabrikant van corona-testen had dringend extra verpakkingsmachines nodig. De circa 100 verpakkingsmachines die in Gilze gemiddeld in opslag staan, kwamen goed van pas.

Topjaar

De 67 medewerkers hoefden zich geen moment te vervelen. Samen pasten ze afgelopen jaar meer dan 50 machines aan, het jaar daarvoor waren dat er nog 39. Het bedrijf dat corona-testen verpakt, heeft nu al een opdracht weggelegd voor nog eens 25 gereviseerde machines. Het moment waarop die opgeleverd moeten worden komt alweer dichtbij: eind mei.

Kennes: “Dit jaar verwacht ik in totaal opnieuw 50 machines te reviseren, in een gezonde werksfeer. Afgelopen jaar hadden sommige medewerkers nog 500 verlofuren open staan. Dat moeten we, juist voor hen, goed in de gaten houden.” Vanwege de hoeveelheid werkzaamheden nam MK Gilze 7 nieuwe medewerkers aan.

Niet uit de boeken

Zij komen van de opleiding mbo mechatronica, of bijvoorbeeld hbo industriële automatisering, werktuigbouw of mechatronica. De medewerkers zijn jong, de gemiddelde leeftijd is 29. “Hier werken we echt op onze eigen manier, waarvoor geen kant-en-klare boeken zijn geschreven. Wil iemand alles voorgekauwd krijgen, dan is hij hier niet op zijn plek. Wie werk wil doen zonder er goed over na te denken, past ook niet. We zitten er precies tussenin.”

Tweede kans

Het is nu 9 jaar geleden dat de inmiddels 35-jarige Kennes het bedrijf van zijn vader en moeder overnam. Het duurzaamheidsaspect van zijn bedrijf, ziet hij als verklaring voor het succes. Verpakkingsmachines krijgen hier een tweede bestemming. Waar je vroeger vaak hoorde dat het budget oneindig was, ligt dat volgens Kennes nu anders. “Als het financiële plaatje klopt, zijn veel bedrijven bereid een gereviseerde machine een tweede kans te geven.” De verschillen in bedragen zijn vaak enorm, legt hij uit. “Een gereviseerde machines kost zestig tot zeventig procent van de nieuwwaarde, met dezelfde garanties.”

Het rendement van een gereviseerde machine is nu ook de farmaceutische industrie opgevallen. “Als de vraag heel hoog is, vinden ze ons vanzelf. Onze monteurs werken dagelijks aan de gewenste updates, ook als het gaat om de verpakkingsmachines van coronatesten. We hebben veel contact met elkaar, zodat we de ultieme software kunnen maken.”

Knopje op andere plek

Op specifieke wensenlijstjes kunnen ze in Gilze uitgebreid inspelen. Bevindt een knopje op een machine zich traditiegetrouw aan de linkerkant, dan plaatst MK Gilze het op aanvraag net zo goed aan de rechterkant. “Dit kan mensen die met de machine werken bijvoorbeeld drie seconden tijdswinst opleveren bij het uitvoeren van een handeling.”

De hoofdsponsor van de plaatselijke voetbalvereniging in Gilze ziet vanaf maart een nieuw bedrijfsgebouw verrijzen naast zijn huidige pand: Het bedrijf krijgt er tweeënhalfduizend vierkante meter bij. “We gaan verdubbelen. Daar profiteren de werkplaats en de opslagcapaciteit van.”

Gloednieuw

Het bedrijf heeft nog een andere, belangrijke stap gezet en brengt dit jaar geen aangepaste maar compleet nieuwe machine op de markt. Daarmee speelt MK Gilze in op de vraag van bedrijven die werken met investeringsmaatschappijen. “Daar vinden ze het vaak nog lastig om te investeren in gebruikt materiaal in verband met de waardebepaling. We pakken het beste van een machine en verbeteren nog verder. Kennes besluit: “Innoveren doe je nog voordat de noodzaak hoog is, anders ben je te laat.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten