Mirec Toonaangevende recycler van elektrische en elektronische apparatuur

Voor de recycling van elektronische apparaten gelden strenge normen. Mirec helpt bedrijven om hieraan te voldoen. Het bedrijf verwerkt elektronica en wint daarmee kostbare grondstoffen terug. Commercieel directeur Alfred Jager en managing director Jan Visser vertellen over Mirec.

“Circulariteit is de laatste jaren een veelbesproken term. Mirec werkt in feite al jaren circulair. Van de materialen die we binnenkrijgen, kunnen we tussen de 90 en 100% recyclen.” Aan het woord is Jan Visser. Hij zit al sinds 1984 in de recycling. De afgelopen jaren is er veel veranderd. Jan: “Producten zitten steeds complexer in elkaar. Dat maakt de recycling lastiger. Ook zijn materialen op zich veranderd. Zo zijn Lithium-ion batterijen erg gevaarlijk. Goede verwerking is dan nog belangrijker.”

Gecertificeerde recycling

Voor Mirec is deze verwerking gesneden koek. Alfred vervolgt: “Als één van de weinige bedrijven in Nederland is Mirec gecertificeerd volgens CENELEC type 2. Dat houdt in dat we elektronica verwerken en terugbrengen naar de originele grondstof. Dit in tegenstelling tot type 1-bedrijven, die alleen mogen inzamelen. Veel partijen waar elektronica vrijkomt, kennen dit verschil niet. Toch is het – zeker voor het milieu – wel heel belangrijk. Bij Mirec bieden we bedrijven het complete plaatje.” Bij het in Eindhoven gevestigde bedrijf komen allerlei soorten materialen binnen. Van printplaten tot servers en van afgedankte apparatuur tot pc’s: Mirec heeft er een oplossing voor. Jan: “Elk product vraagt om een eigen aanpak. Zo willen bedrijven die Voor de recycling van elektronische apparaten gelden strenge normen. Mirec helpt bedrijven om hieraan te voldoen. Het bedrijf verwerkt elektronica en wint daarmee kostbare grondstoffen terug. Commercieel directeur Alfred Jager en managing director Jan Visser vertellen over Mirec. harde schijven aanleveren dat we de data volledig vernietigen. Ook hier zijn we voor gecertificeerd. Na de verwerking ontvangen deze klanten een vernietigingsverklaring, waarmee ze kunnen aantonen dat de producten niet meer in die vorm gebruikt kunnen worden.”

Producten tweede leven geven

In het proces van recycling ontzorgt Mirec klanten zoveel mogelijk. Jan: “Klanten kunnen hun elektronica op allerlei manieren bij ons aanleveren. De een brengt het gesorteerd op een pallet, de ander geeft het af met de consumentenverpakking er nog omheen. In beide gevallen zorgen wij voor een nette verwerking en recycling. Voor de eerste sortering werken we samen met een sociale werkplaats. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt demonteren apparatuur, zodat wij een nettere outputstroom krijgen. Die samenwerking is waardevol.”

De keten sluiten

Ook op andere manieren draagt Mirec bij aan een betere wereld. Alfred: “We krijgen steeds vaker verzoeken tot refurbishment. Dit houdt in dat we de onderdelen die nog bruikbaar zijn scheiden en een tweede leven geven. Omdat producenten hun materialen in dezelfde vorm opnieuw kunnen inzetten, besparen ze CO2-uitstoot. Voor het recyclen van ICT-apparatuur geven we een downstream statement af. Hierop kan worden afgelezen welke weg de teruggewonnen onderdelen hebben afgelegd en in welke mate onderdelen daadwerkelijk ‘refurbished’ zijn binnen een bedrijf. Goede recycling begint al bij het ontwerp van product. Alfred vervolgt: “Momenteel onderzoeken we samen met producenten, universiteiten en andere nationale en internationale partijen hoe we producten volledig circulair kunnen maken. Daarvoor denken we mee over het design van elektronische apparaten. Immers, als iets makkelijk uit elkaar te halen is, dan is het ook makkelijker te recyclen. We vinden het mooi om hierin op te trekken met anderen die hetzelfde doel hebben.”

 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten