Minder verspilling dankzij unieke rekenmethode

Smartfood R&D uit Zetten ontwikkelde een nieuwe rekenmethode om nauwkeuriger de hoeveelheid bacteriën in producten vast te stellen. Dat is van belang te weten voor de voedselveiligheid. Dankzij deze nauwkeurige berekening kan een product met dezélfde hoeveelheid conserveringsmiddel nu lánger veilig geconsumeerd worden.

Foto: Frank Cleophas, ceo smartfood R&D

Dat betekent dat het voedingsmiddel minder snel weggegooid hoeft te worden, wat verspilling vermindert. Ook zorgt de nieuwe rekenmethode ervoor dat met een lágere dosis conserveringsmiddelen dezélfde houdbaarheidsdatum (THT) bereikt kan worden. Producenten kunnen zo geld en energie besparen en tegelijkertijd de consument een product bieden met weinig of zelfs helemaal geen toegevoegde conserveringsmiddelen. CEO Frank Cleophas: “Onze rekenmethode is uniek en bestaat in de hele wereld nog niet. Dit heeft alle kenmerken van een ‘game changer’. We kijken op een andere manier naar ziekteverwekkers en de onderbouwing van de houdbaarheid van levensmiddelen.” Oost NL ondersteunt het bedrijf via het programma De Groeiversneller.

Besparing energie en kosten

Als producent moet je bewijzen dat je een voedselveilig product op de markt brengt. Met de methode van smartfood R&D kunnen producenten beter aantonen dat hun voedingsmiddelen veilig zijn. Cleophas legt uit: “Om de houdbaarheid van een product te bepalen moet je weten hoeveel bacteriën erin zitten. De huidige methode om dit te berekenen kan dat niet exáct bepalen, er is een theoretische ondergrens. Uit microbiologische analyse kan blijken dat een bepaalde waarde bijvoorbeeld ‘kleiner dan 10’ is. Hoevéél kleiner het daadwerkelijk is weet je niet. Elke waarde tussen 0,01 en 9,90 is mogelijk. Bij conservering of verhitting moest men daarom tot op heden uitgaan van de worst case waarde 10. Met onze rekenmethode kunnen we de daadwerkelijke waarde van bepaalde bacteriën wél heel nauwkeurig vaststellen. Wij kunnen ‘kleiner dan 0.1’ vaststellen. Je hoeft in dat geval nog maar één tiende deel van de conserveringsmiddelen te gebruiken. Of het product geen 10 minuten, maar slechts 1 minuut te verhitten. Dat scheelt dus 90% in de kosten voor energie en toegevoegde conserveermiddelen. Een belangrijk bijkomend effect; het product blijft hierdoor veel lekkerder van smaak! Consumenten hebben recht op voedselveilige levensmiddelen, maar willen ook zo weinig mogelijk toevoegingen, niet meer dan 1 x per week boodschappen doen en tegelijkertijd lekkere voedingsmiddelen. Onze methode stelt producenten in staat om de consument dit allemaal te bieden: voedselveilig eten met een lange houdbaarheid dat ook nog een keer lekker is”.

Ondersteuning De Groeiversneller

Cleophas is blij met De Groeiversneller, een programma voor Gelderse mkb-bedrijven die met vernieuwing een bijdrage leveren aan een maatschappelijke uitdaging zoals voedselverspilling en het verduurzamen van productieprocessen. “We hebben meer financiële ruimte gekregen. We zijn een relatief klein bedrijf en De Groeiversneller maakt het voor ons makkelijker goed onderzoek uit te voeren en de octrooiaanvraag te financieren.”

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor smartfood R&D. “We zitten al op de exportmarkt en ik verwacht dat de belangstelling van buitenlands bedrijven een grote vlucht neemt de komende jaren.”

De Groeiversneller wordt gefinancierd door provincie Gelderland. Oost NL voert het programma uit.

SourceOostNL
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten