Duurzaam ondernemen is tegenwoordig geen uitzondering meer. Zowel privé als zakelijk is iedereen zich inmiddels bewust van de noodzaak om bij te dragen aan een betere planeet. Europa heeft een aantal doelen gesteld waarbij de CO2 uitstoot drastisch moet verminderen. Hoewel wij als personen hier natuurlijk de eerste stap in moeten zetten. Is het ontzettend belangrijk dat de bedrijven hierin volgen. Een bedrijf stoot in de meeste gevallen immers meer CO2 uit dan een gemiddeld huishouden. Duurzaam ondernemen is, en wordt dus steeds belangrijker.
Wat is duurzaam ondernemen
Door duurzaam te ondernemen kun je als bedrijf niet alleen geld besparen maar help je ook mee aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Daarnaast heeft een duurzame bedrijfsvoering een positief effect op het imago van een bedrijf. Veel klanten hechten tegenwoordig veel waarde aan de mate van duurzaamheid van een bedrijf. Bij duurzaam ondernemen is het belangrijk dat je een goede balans weet te vinden tussen de 3 p’s; planet, profit en people. Je let bij de bedrijfsvoering op de gevolgen voor de planeet, de samenleving en het milieu. Door duurzame investeringen te doen als bedrijf kun je op de lange termijn ook flink geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van zonnepanelen.
Voorbeelden van duurzaam ondernemen
Wanneer je in de industrie werkt maak je vaak gebruik van verschillende soorten apparatuur. Hierbij is het belangrijk om te kiezen voor milieubewuste apparatuur. Je kunt er als autogarage bijvoorbeeld voor kiezen om banden op te pompen met een bandenpomp maar je kunt ook gebruik maken van een zuigercompressor. Een standaard bandenpomp heeft geen luchtopslag en moet hierdoor continu blijven draaien. Een zuigercompressor is een stuk duurzamer in gebruik. Door als onderneming te kiezen voor duurzame apparaten kun jij al jouw steentje bijdragen aan een beter milieu.
Tips om als bedrijf bij te dragen aan duurzaamheid & milieubescherming
Om als bedrijf jouw steentje bij te dragen aan duurzaamheid kun je een aantal stappen nemen:
- Zorg voor een goede basis; allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een goede basis. Een duurzame omgeving kun je creëren door een aantal aanpassingen door te voeren in jouw bedrijf. Denk aan het vervangen van gloeilampen door spaar- of LED lampen. Ga bewust om met verwarming en verkoeling. Plaats een lichtschakelaar zodat verlichting nooit onnodig blijft branden en kies voor duurzame apparatuur wanneer een apparaat aan vervanging toe is.
- Afval verminderen en scheiden. Het klinkt zo ontzettend eenvoudig en toch gaat het bij ontzettend veel bedrijven nog altijd niet goed. Het scheiden van afval draagt bij aan een beter milieu. Zorg er daarom voor dat er verschillende afvalbakken beschikbaar zijn voor GFT, papier & karton, glas, plastic, pet flessen en batterijen.
- Milieubewust vervoer. We weten allemaal wel dat het gebruik van een auto niet bepaald goed voor het milieu is. Daarom is het als werkgever belangrijk om andere vervoersmiddelen te stimuleren. Dit kun je doen door zelf het goede voorbeeld te geven en bijvoorbeeld abonnementen voor het OV of de OV fiets te verstrekken. Wanneer een auto noodzakelijk is voor medewerkers i.v.m. hun woonplaats of bijvoorbeeld het bezoeken van klanten. Dan is het aan te raden om de mogelijkheden tot elektrisch rijden uit te zoeken. Dat is een stuk duurzamer dan het rijden in een conventionele auto.
- Kies voor lokale partners. Wanneer jij gebruik maakt van producten of diensten van andere bedrijven is het aan te raden het lokaal te zoeken. Op deze manier ondersteun je niet alleen lokale ondernemers. Maar zorg je er ook voor dat de reistijd en de tijd en afstand voor het leveren van producten korter wordt.
- Creëer bewustzijn! Hoe leuk het ook allemaal klinkt; afval scheiden, met de fiets naar het werk komen en verlichting op tijd uitschakelen. Wanneer jouw medewerkers zich niet bewust zijn van de gevolgen van hun gedrag wordt het erg moeilijk om veranderingen door te voeren.
- Thuiswerken & afwijkende werktijden. Wanneer jij als onderneming de mogelijkheid hebt om personeel thuis te laten werken, of hun eigen werktijden te laten bepalen. Kan dat zorgen voor een stuk minder CO2 uitstoot. Wanneer personeel thuis werkt hoeven zij immers niet naar kantoor te reizen. Wanneer medewerkers buiten de spits kunnen reizen vermijd je files en extra uitstoot.
- Duurzaam inkopen. Duurzaam inkopen is een belangrijk onderdeel van duurzaam ondernemen. Je let dan niet alleen op de prijs en kwaliteit, maar ook op de sociale aspecten en het milieu. Vooral bij aankoop van producten uit het buitenland is het belangrijk om te kijken naar het productieproces.
Zoals je ziet kan duurzaam ondernemen met jouw bedrijf op ontzettend veel manieren!Â