Meteoviva brengt coronavrij binnenklimaat binnen handbereik

Eigenlijk wisten ze het bij Meteoviva al in 2015, toen de onderzoeksresultaten van een eerdere Sars-uitbraak in China gepubliceerd werden. Wat bleek? In gebouwen waarin, vanwege het elimineren van fijnstof uit de lucht, een luchtbehandelingsproces mét ioniseren plaatsvond, werden mensen niet ziek.

Terwijl in andere gebouwen, zonder deze ionisatie-toepassing, de besmettingen om zich heen grepen. Reden genoeg voor Meteoviva om, in de strijd tegen het coronavirus, meer onderzoek te doen naar het nut van ioniseren. Met verbluffende resultaten. Het ontwikkelde Ionair systeem blijkt in staat 99,5% van alle virusdeeltjes in de binnenlucht te doden. En maakt de weg vrij naar een toekomst waarin we weer zonder anderhalve meter afstand, veilig en gezond, samen in gebouwen kunnen werken, vergaderen of voorstellingen kunnen zien.

Harry Crijns, directeur bij Meteoviva, legt uit hoe het werkt: “De natuurlijke buitenlucht is altijd in beweging. Deze lucht is licht geïoniseerd en heeft daardoor een zelfreinigende functie, waardoor het ook virussen kan doden. Dat is de reden waarom we in de buitenlucht minder kans lopen besmet te raken. Utiliteitsgebouwen (ziekenhuizen, kantoren, theaters, zorgcentra etc.) worden allemaal mechanisch geventileerd. Hierbij wordt de buitenlucht gezuiverd en gefilterd voordat hij het gebouw in wordt geblazen. Maar bij deze mechanische ventilatie worden ook alle ionen geneutraliseerd. De lucht die het gebouw ingaat verliest daardoor haar zelfreinigende werking en kan geen virussen meer doden. Deze blijven in de lucht hangen en hebben vrij spel. Dat maakt het zo gevaarlijk. Ook al wordt er enkele malen per uur ververst, het is telkens weer niet-geïoniseerde lucht die ververst wordt, waarin virussen gewoon hun gang kunnen gaan.”

Ionair

99,5 % virusdeeltjes dood

Het Ionair systeem zorgt ervoor dat de gezuiverde lucht kunstmatig wordt geïoniseerd, vlak voordat die het gebouw wordt ingeblazen. De binnenlucht is daardoor weer in staat virussen, bacteriën en schimmels te doden. “Door de samenwerking te zoeken met het vakgebied van de microbiologie, konden we onderzoeken hoe we op grote schaal virussen in de lucht konden meten. Daarvoor werd een gecompliceerde meetopstelling gebouwd in het Fraunhofer Instituut in Stuttgart (het Duitse TNO). Hier werd lucht doorheen geblazen die 100 miljard Covid-19 virusdeeltjes per kubieke meter bevatte. Na het aanzetten van de ionisatie bleek na 2,5 uur dat 99,5% van de virussen dood was. Bovendien doodt deze geïoniseerde lucht ook meteen virusdeeltjes die in de ruimte geproduceerd worden, bijvoorbeeld door iemand die corona heeft of een griepvirus. Ik hoef op kantoor dus niet meer bang te zijn dat ik besmet raak, omdat een collega tegenover me zit te hoesten. De geïoniseerde lucht doet immers haar werk!”

Energiebesparing en minder ziekteverzuim

Het Ionair systeem is er in diverse maten en vormen en kan, geheel uit het zicht, makkelijk worden ingebouwd na iedere luchtbehandelingskast. Een bijkomend voordeel van ionisatie is dat de binnenlucht niet meer kunstmatig bevochtigd hoeft te worden. “Deze bevochtigingsmachines vreten energie. Als dat achterwege kan blijven, levert dat een besparing op van wel 5% op de jaarlijkse energierekening”, zegt Crijns. “Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat we niet meer besmet kunnen worden door virussen en bacteriën die in gebouwen rondwaren. En dat is een heel veilig gevoel, in een samenleving waar we ook in de toekomst rekening moeten houden met nieuwe uitbraken.”

Tekst: Dianne Huijskens

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten