Metaalspuitwerk bewijst: repareren loont de moeite

“Slijtage is overal.” Hij zegt het vol overtuiging, directeur Rob Didden van Bekkers Metaalspuitwerken in Geffen. Met een historie die teruggaat tot in de jaren 70 van de vorige eeuw, hebben ze bij Bekkers heel wat slijtagegevallen voorbij zien komen. In veel, héél veel van die gevallen blijkt de aloude techniek van metaalspuiten uitstekend te werken bij het repareren van versleten machinedelen. Samen met zijn bedrijfsleider Rob de Laat weet Didden zeker dat Bekkers Metaalspuitwerken hier nog véél meer bedrijven mee  kan helpen.   

Het werk van een metaalspuiterij als Bekkers kom je op heel wat plaatsen tegen. “Iedereen die bijvoorbeeld  in een vliegtuig stapt, heeft hier mee te maken”, geeft Rob Didden een voorbeeld. “De onderdelen van een vliegtuigstraalturbine slijten erg snel. Door ondermeer behandelingen zoals die van ons gaan die veel langer mee.” Dat weet echter lang niet iedereen, beseffen ze in Geffen ook. “Tja, onbekend maakt onbemind”, klinkt het in koor. “Er zijn in Nederland zo’n 15 bedrijven actief op dit gebied”, weet Didden. “Daarvan is een aantal gericht op de luchtvaarttechniek en op de turbinebouw, werkgebieden waar hele hoge eisen gesteld worden.” 

Die hoge eisen ondervindt Bekkers óók, met de uiterst diverse klantenportefeuille. Rob de Laat: “Die loopt echt uiteen van een hobbyist met een oldtimer tot onderdelen voor een boorplatform. Overal waar machines zijn, kunnen wij iets betekenen: van petrochemisch tot grafisch en van de voedingsindustrie tot recycling.” Als er één ding duidelijk is, dan is het wel dat thermisch spuiten hartstikke duurzaam en circulair is. “Componenten gaan langer mee door er metaallagen op aan te brengen. Dat geldt zowel voor bestaande als te repareren onderdelen.”  

Ouderwets vakwerk 

De techniek van metaalspuiten mag dan ouderwets vakwerk zijn, deze is anno 2022 nog hartstikke actueel. “Zeker in tijden waar steeds minder bedrijven reservedelen  op de plank hebben liggen”, weet de Laat. “Dan is het van belang om de continuïteit van de processen bij de klant te waarborgen. Circulariteit is een ander aantrekkelijk rekensommetje. Wat wij doen is in heel veel gevallen gewoon goedkoper dan onderdelen simpelweg vervangen. Wij verlengen de levensduur van machines en componenten door reparaties. Dat biedt volop voordelen, waarvan minder stilstand er één is.” Het werk kan onder tijdsdruk en flexibel gedaan worden. Alles in het belang van de klant. 

Bestaande klanten vormen voor Bekkers ideale ambassadeurs. Zij delen wat thermisch spuiten kan betekenen. Dat ziet Rob Didden graag: “Dat is goed voor onze naam. Wij staan bekend als dat bedrijf dat problemen oplost, kosten bespaart én bovendien meedenkt met de klant. Het blijft immers maatwerk wat we doen. Dan is advies geven van groot belang.” Daarnaast laat Bekkers Metaalspuitwerken zich ook graag zien op vakbeurzen en zijn zowel klanten als potentiële klanten altijd welkom om in Geffen een kijkje te komen nemen. Daar is de vakkennis uit het verleden behouden gebleven, oogt het machinepark misschien tamelijk traditioneel, maar wordt er bij sommige processen ook met robots gewerkt.  

Rob en Rob zijn trots op hun bedrijf en het werk wat daar geleverd wordt: “Onze mensen zijn up to date geschoold. Die kunnen met alle producten die hier binnen komen uit de voeten. Repareren loont de moeite. Dat bewijzen we hier elke dag.” 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten