Met extra personeel over de hele linie verder groeien

Bij PIA Automation in het Zeeuwse Tholen maken medewerkers samen het verschil voor een klant. Het bedrijf is nog op zoek naar mensen die praktisch aan de slag willen met theorie. “Mbo’ers en hbo’ers die voldoening halen uit het oplossen van een probleem, mogen zich bij ons melden.”

Directeur Ferdi Laban: “Deze mensen verwelkomen we graag, want we zijn hard op zoek naar versterking.” Behalve van PIA Automation is Laban ook de mede-eigenaar van Verborg Engineering, met een vestiging in Roosendaal. Beide bedrijven hebben een heel open cultuur met weinig lagen.

PIA Automation

PIA Automation is een elektrotechnisch automatiseringsbedrijf dat complete besturingen realiseert. “Onze engineers schrijven de software, we bouwen en installeren de besturing en nemen het in bedrijf. Echte turn key projecten.” Het gebeurt ook dat de engineers van PIA Automation zich over de software van een productiemachine buigen die ze nog niet kennen. De machinebesturing is bijvoorbeeld niet door PIA gebouwd. Of het bedrijf dat de machine ooit heeft gemaakt, bestaat niet meer. De besturingen die PIA ontwerpt en installeert of juist onderhoud, bevinden zich veelal in de industrie of in de marine offshore.

Verborg Engineering

Wie aan de slag gaat bij Verborg Engineering, kan bijvoorbeeld aan machines werken die nodig zijn voor het maken van 200 liter vaten voor voedingssappen en olie. Met een snelheid van 900 tot 1500 geproduceerde vaten per uur controleert Verborg met diezelfde snelheid vaten op lekken. Een interessant project om aan te werken: het vinden van gaatjes gaat tot op een honderdste millimeter. Laban weet dat slechts vijf bedrijven op de wereld dit specialisme hebben en Verborg is er daar één van. Daarnaast is Verborg vooral actief in de productie van machines voor IBC’s en speciaal machinebouw.

Eén probleem tegelijkertijd

De kunst van het werk zit ‘m volgens Laban in het zo dicht mogelijk bij het probleem van een klant blijven en niet naar randverschijnselen te kijken. “Een probleem kan al snel vermenigvuldigen tot meerdere problemen en vaak worden we pas bij het ontstaan van het laatste probleem gebeld. Dan moet je scherp zijn.” Laban en zijn medewerkers laten zich daarom niet afleiden door randzaken. “We halen echt voldoening uit ons werk wanneer we een probleem voor een klant hebben opgelost. Mensen die zich hierin herkennen, verwelkomen we graag in ons jonge en dynamische team.”

Kruisbestuiving

Medewerkers bij Verborg worden ook enthousiast van de vraag voor machines die nog niet bestaan. “Die ontwerpen en bouwen we, PIA neemt de besturing op zich. Zo komen we tot een totaaloplossing die volledig in house wordt gemaakt. Verborg is echt een mechanisch georiënteerd bedrijf en die kruisbestuiving tussen de twee bedrijven werkt erg goed.”

Sommige technieken leren studenten niet meer op school, maar worden nog wel toegepast bij de klant. “Daarmee maken ze bij ons on-the-job kennis. Met een goede houding en de juiste mentaliteit kom je hier een heel eind.” Laban heeft nauw contact met scholen in de regio. Bij Avans Hogeschool in Breda treedt hij op als extern deskundige en beoordeelt hij het afstudeerwerk van studenten die de opleiding Elektrotechniek hebben gevolgd.

Buitenland

De vijftig tot zestig medewerkers reizen regelmatig naar het buitenland, waar ze machines en besturingen voor Nederlandse klanten installeren, modificeren en inbedrijfstellen. Gedurende een week of langer werken ze daar aan de betreffende projecten. “Onlangs rondden we nog een project af in Bulgarije, waar we de nieuwe besturing van een elektrische hydraulische lier op een werkschip realiseerden, en de inbedrijfname aan boord.”

Gedreven

PIA Automation en Verborg Engineering groeien allebei graag verder, maar het vinden van extra handen blijft lastig. In zijn bedrijven ziet Laban graag functies zoals engineer, monteur en werkvoorbereider ingevuld. Ook functies in de werkplaats zijn er voldoende. “Het bijzondere van ons werk is dat we regelmatig iets ontwikkelen wat er nog niet is. We bouwen bijvoorbeeld een metalen frame waar een installatie op komt te staan. Onze medewerkers zijn gedreven en willen weten hoe iets werkt. Ze zijn bereid om nieuwe dingen te leren en zaken uit te zoeken. Mensen met zo’n instelling voegen we graag toe aan ons team.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten