Met deze investering voorkom je arbeidsongevallen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker op de werkvloer in de bouw is dit het geval. Natuurlijk zijn hier de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen zoals het opstellen van veiligheidsprotocollen, het dragen van beschermende kleding en het investeren in bewustwording. Maar toch is het vaak nog een ondergeschoven kindje. In de waan van de dag worden regels niet nageleefd en worden er onder tijdsdruk verkeerde keuzes gemaakt.

Toch is het als werkgever je verantwoordelijkheid werknemers hier op te wijzen. Niet alleen in het belang van de werknemers zelf, ook in het belang van jou als werkgever. Dit zorgt er namelijk voor dat arbeidsongevallen voorkomen kunnen worden. Arbeidsongevallen zorgen voor uitval, soms zelfs zeer langdurig. En als de aansprakelijkheid bij de baas ligt, dan kan dat je als werkgever véél geld kosten.

Daarom hier op een rijtje een aantal investeringen die jou als werkgever ten goede komen waar het gaat om het risico op arbeidsongevallen.

De goede materialen

De kwaliteit van de materialen waarmee mensen in de bouw hun werk kunnen doen hebben de afgelopen jaren een vlucht genomen. Natuurlijk is de kwaliteit van hamer en beitels toegenomen, maar er zijn ook meer innovatieve producten zoals bijvoorbeeld een palletwagen. Deze investeringen zijn hun geld meer dan waard en voorkomen véle klachten op de werkvloer. Vooral de chronische klachten worden hiermee afgevangen.

Palletwagens tillen namelijk producten, van zeer zwaar tot licht, die werknemers zelf niet moeten willen (of kunnen) tillen in bijvoorbeeld een magazijn. Maar wanneer er geen goede palletwagen is, dan tillen zij dit vaak toch. Zelfs bij één keer kan dit al voor rugklachten zorgen. Klachten waar je misschien wel het meest lang last van houdt. Palletwagens zijn er van klein tot groot, investeren in een goede komt zowel het werkplezier als de veiligheid ten goede.

Goed opgeleid

Zoals eerder aangehaald zit een ongeval nog altijd in een klein hoekje. Dus de kans dat er wel iets op de werkvloer gebeurt is altijd aanwezig. Daarom is het ook goed om te investeren in een eerste reactie qua hulp van je personeel. Bied ze de nodige opleidingen en cursussen hiervoor aan. En houd deze kennis ook up-to-date.

Een goede EHBO cursus is hier al een goed voorbeeld van, net als een BHV opleiding. Investeer daarnaast in spullen als een AED. Het zijn de spullen die ervoor kunnen zorgen dat er een extra veiligheid bij jullie op de werkvloer ontstaat.

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor de werkvloer. Investeren op enerzijds middelen die ongevallen voorkomen en anderzijds die de schade kunnen beperken, zijn dan ook een must. Het is jou als werkgever dan ook niet te verwijten dat je je verantwoordelijkheid niet hebt gepakt. Door dit goed en op tijd te doen, zul je zien dat het gevaar afneemt en werknemers ook zelfverzekerder op de werkvloer zullen verschijnen.

Investeringen die zichzelf terugbetalen, we weten allemaal dat dat de allerbeste zijn.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten