Met afvalscheiding bereik je meer dankzij de innovatieve oplossingen van Duim Techniek

Duim Techniek B.V. in Veenendaal is bijna dertig jaar dé specialist in de ontwikkeling besturingssystemen voor de sortering van afvalstromen, gericht op recycling en circulair grondstoffengebruik. Binnen de recyclingbranche neemt het bedrijf een unieke positie in – zegt teammanager techniek Louis van Oosterom. En met aantoonbaar succes.

Het begon in 1995, met een opdracht van oprichter Jelle Duim voor de afvalverwerker in België. Van het één kwam het ander, en het bleek een een gat in de mark. In de daaropvolgende jaren groeide Duim Techniek door, waarbij het  in 2020 is het overgenomen door Van Doren Engineers uit Boekel. Het moederbedrijf is eveneens gespecialiseerd in automatisering maar meer gericht op de food- en pharma-industrie – legt Van Oosterom uit. Inmiddels heeft Duim Techniek zo’n 55 mensen in dienst, Van Doren Engineers telt in totaal zeshonderd medewerkers.

Duim Techniek B.V.

Automatisering

Opdrachten zijn er voor zowel grote als kleinere spelers in de markt, met besturingskasten in alle soorten en maten. Zo levert Duim Techniek besturingskasten voor een bouwer van sorteerinstallaties. De besturingstechniek is heel breed en kent veel toepassingen, merkt Van Oosterom op. “Soms heel gespecialiseerd, zoals de benodigde besturingstechniek voor het zuiveren van luchtstromen, de zogeheten luchtwassers.” Deze vinden vooral toepassing in de intensieve veehouderij.

Toegepaste technieken

Andere toegepaste technieken zijn systemen om stof uit de lucht te filteren en op te vangen – bij het recyclingproces komt immers veel stof vrij – en weegtechnieken, om de materialen die over de band gaan te wegen. “Zo wordt duidelijk hoeveel ton materiaal per uur over de installatie gaat.” Ook is Duim Techniek bezig met de ontwikkeling van speciale accu-containers, om energietekorten aan te vullen als blijkt dat de klant over te weinig capaciteit beschikt vanuit het vaste net.

Efficiënt

Duim Techniek B.V.

Of het nu gaat om het terugwinnen van metalen, plastics, glas: de verfijning van de afvalscheidingstechniek gaat steeds verder. Dit met het uiteindelijke doel zo min mogelijk restafval naar de verbrandingsovens. En Duim Techniek BV maakt dit mede mogelijk. Want door de slimme besturingstechniek van Duim is het mogelijk de waardevolle stoffen efficiënt te filteren van het restafval.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten