Mag je zomaar camera’s installeren in- en om jouw bedrijfspand

In een bedrijfspand zijn vaak veel waardevolle spullen aanwezig zoals dure apparatuur of voorraden. Bedrijfspanden zijn over het algemeen in de avonden, nachten en weekenden onbemand en dus extra gevoelig voor inbraken. Een bedrijfspand zonder cameratoezicht of andere manieren van beveiliging is dan ook bijna niet meer in te denken. Je kunt op deze manier jouw eigendommen beschermen en criminele activiteiten tegengaan. Toch zitten er ook een aantal wetten en regels verbonden aan het gebruik van cameratoezicht. Zeker wanneer je camera’s in een bedrijfspand wil installeren is het belangrijk om rekening te houden met de wet- en regelgeving. 

De regels omtrent camera gebruik buiten een bedrijfspand

Aan de buitenkant van jouw bedrijfspand mag je in principe zoveel camera’s installeren als je wil. Wel is het belangrijk om te weten dat het cameratoezicht moet stoppen bij de voordeur en de ramen van het pand. Daarnaast mogen camera’s niet gericht zijn op de straat. Dit om de privacy van voorbijgangers te waarborgen. Cameratoezicht moet altijd kenbaar gemaakt worden met de daarvoor bestemde stickers. Let ook altijd op de regels van jouw lokale gemeente omtrent cameragebruik. Bij het installeren van camera’s in de regio Amsterdam of Noord-Holland kunnen andere regels gelden dan in Limburg. 

De regels omtrent cameragebruik in een bedrijfspand

Betekent dit dan dat je binnen in jouw bedrijfspand helemaal geen camera’s mag installeren? Nee, dat betekent het zeker niet. Je moet hierbij wel rekening houden met de geldende wetten omtrent cameragebruik. In sommige gevallen kan het waardevol zijn om binnen de muren van het bedrijfspand een beveiligingscamera te installeren. Dit kan bijvoorbeeld waardevol zijn bij een receptie van een vakantiepark, hotel of in een winkel waar veel in- en uitloop plaatsvindt. Toch is dit ook een flinke breuk op de privacy van jouw medewerkers. Je mag daarom alleen onder bepaalde voorwaarde camera’s in een bedrijfspand installeren: 

  • Je moet kunnen aantonen dat cameratoezicht noodzakelijk is, bijvoorbeeld om de veiligheid van medewerkers te kunnen waarborgen. 
  • Je moet een privacytoets doen om alle belangen af te wegen. 
  • Je moet de plannen voor de installatie van cameratoezicht bespreken met het OR (de ondernemersraad). Zij moeten het eens zijn met het toezicht. 
  • Je moet een gerechtvaardigd belang hebben. De reden voor het installeren van cameratoezicht moet zwaarder wegen dan de privacy van de medewerkers. 
  • In sommige gevallen moet je een DPIA (Data Protection Impact Assesment) uitvoeren onder de AVG-wet. In deze procedure moet je de privacy risico’s van jouw ondernemers in kaart brengen. 

Als je aan al deze regels voldoet en toestemming krijgt voor het installeren van cameratoezicht moet je alsnog aan een aantal regels voldoen: 

  • Camerabeelden mogen nooit gebruikt worden om medewerkers te beoordelen of aan te spreken op hun functioneren. 
  • Er mogen geen geluidsopnames gemaakt worden. 
  • Er moet duidelijk vermeld worden dat er cameratoezicht is. 
  • Medewerkers mogen de camerabeelden te allen tijde bekijken en eventueel bezwaar maken. 
  • Camerabeelden mogen maximaal 4 weken bewaard worden, tenzij er een incident heeft plaatsgevonden dat op beeld is vastgelegd. Dan mogen de beelden bewaard worden tot het incident is opgelost. 
  • De inbreuk op privacy moet zo klein mogelijk zijn. Het is nooit toegestaan om camera’s te installeren in een toilet of kleedruimte. 
  • Voor het gebruik van verborgen camera’s gelden weer andere voorwaarden. 

De voordelen van camerabeveiliging voor een bedrijfspand

Ongeacht de regels die gelden voor het gebruik van camerabewaking blijft het ongekend populair. Je kunt je bedrijf op deze manier namelijk ontzettend goed beschermen. Het hebben van goede camerabeveiliging heeft vele voordelen. Zo hebben ze een groot afschrikeffect op criminelen. Zorgen ze voor bewijskracht bij een inbraak of incident, en houden ze 24/7 alles in de gaten. Dit kan persoonlijke beveiliging nooit voor elkaar krijgen.  

De verschillende manieren van bedrijfsbeveiliging

Hoewel camerabewaking een van de meest gebruikte beveiligingsmethodes zijn voor een bedrijfspand, zijn er natuurlijk meer mogelijkheden. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om naast camerabewaking nog andere manieren van bewaking in te zetten. Zo kun je kiezen om camerabewaking aan te vullen met alarmopvolging of mobiele surveillance. Bij inzet van mobiele surveillance wordt jouw pand ook tijdens onbemande uren goed in de gaten gehouden. Zeker wanneer jouw bedrijfspand gevestigd is op een afgelegen locatie zoals een industrieterrein is dit een goede manier van beveiliging. Het schrikt criminelen af en zorgt voor voldoende controle. 

Het inzetten van bedrijfsbeveiliging creëert een gevoel van veiligheid. Je kunt op deze manier jouw pand met een gerust hart achterlaten en het risico op inbraken of incidenten drastisch verlagen. De investering meer dan waard dus! 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten