Maak van duurzaamheid een vereiste in plaats van een leuke bijkomstigheid

Ook in onze sector, de waterbouw sector, is werk aan de winkel. In aanbestedingen wordt duurzaamheid vaak als pluspunt gepresenteerd maar niet als vereiste. Om de klimaatdoelen te behalen zal duurzaamheid in aanbestedingen vereist moeten worden aan de hand van cijfers in plaats van goede intenties.

Wat is duurzaam?

Bij Protekta staat duurzaamheid hoog in het vaandel en wat ons betreft gaan we die klimaatdoelen halen. Maar wat is nou eigenlijk duurzaam? In de Van Dale staan verschillende betekenissen: ‘lang durend’, maar ook ‘weinig aan slijtage onderhevig’ en ‘het milieu weinig belastend’. Dit creëert nog wel eens verwarring. Neem bijvoorbeeld duurzaam staal. Staal gaat inderdaad lang mee maar is zeer belastend voor het milieu. Zo komt het voor dat een gemeente die in haar coalitieakkoord streeft naar een duurzame samenleving opdracht geeft om houten bruggen te vervangen door ‘duurzame’ bruggen van staal of composiet. De lezer zal geneigd zijn om duurzaam te associëren met ‘goed voor het milieu’ terwijl dat niet zo is. Om dit soort redenen is het van groot belang dat duurzaamheid goed gedefinieerd wordt. Zo kunnen gemeentes en andere overheden met groene ambities hun doelen ook echt bereiken.

Man met zaag in water

Aanbestedingen

Naast een goede definitie van duurzaamheid is het belangrijk om duurzaamheid uit te drukken in cijfers. Denk bijvoorbeeld aan CO2-uitstoot. Overheden kunnen een score of een limiet hangen aan de hoeveelheid CO2-uitstoot bij de uitvoering van een project. Op deze manier kunnen gemeentes duurzaamheid makkelijk meewegen in de beoordeling van een aanbesteding en verandert duurzaamheid van een leuke extra in een vereiste.

Houtherstel

Protekta loopt vaak tegen bovengenoemde problemen aan. De groene intentie bij overheden is er, maar deze wordt niet altijd doorgezet in het beleid. Wij kunnen met onze herstelmethode ontzettend veel hout hergebruiken en CO2-uitstoot besparen. Dit doen we door het herstellen van hout in de waterbouw. Palen van tropisch hardhout zijn in de meeste gevallen na 25 jaar slechts gedeeltelijk aangetast. Het overgrote deel van de paal heeft onder water gestaan en is nog in perfecte staat. Door de paal plaatselijk te herstellen is de paal weer als nieuw en kan deze weer 25 jaar mee. Het herstel doen we met glasvezel wapening en een speciaal ontwikkelde hars die boven en onder water geschikt is. Het resultaat is een paal met dezelfde sterkte als een nieuwe paal. Op het herstelde werk geven we een garantie van 20 jaar. Daarmee voldoen we aan alle betekenissen van het woord duurzaam. Ons product gaat niet alleen lang mee maar is ook weinig aan slijtage onderhevig, en niet geheel onbelangrijk is het de beste optie voor het milieu.

Zo bouwt Protekta aan een duurzame toekomst

Lees ook: Protekta winnaar prestigieuze InfraTech Product Innovatieprijs 2021

Auteur: Protekta

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten