Maak uw gebouw slimmer door gebouwautomatisering

Thema’s zoals duurzaamheid, energiezuinigheid en beveiliging zijn terugkerende onderwerpen wanneer het gaat over het toekomstbestendig maken van gebouwen. Een goed gebruik van gebouwautomatisering en systeembeheer kan de basis zijn hiervoor. In dit artikel gaan we het hebben over gebouwautomatisering, dat wordt ook wel building automation genoemd en wat dit kan betekenen voor uw organisatie.

Wat is gebouwautomatisering?

Door automatisering toe te passen in gebouwen worden meerdere installaties gekoppeld aan elkaar. Zo worden enkele processen verbeterd en vereenvoudigd. Dit zorgt vervolgens voor een makkelijker gebouwbeheer. Het gebruik van gebouwautomatisering zorgt ervoor dat de omgeving van het gebouw veilig en comfortabel is. Bovendien gaat gebouwautomatisering ook mee met de trends en ontwikkelingen.

Slimme plafondsensoren staan aan de basis van building automation. Met deze sensoren wordt informatie over het klimaat binnen een gebouw verzameld. De informatie betreft de temperatuur, luchtkwaliteit, verlichting en aanwezigheid. Met deze informatie worden de installaties binnen een gebouw afgestemd op de behoeften van de gebruikers.

Beheer van systemen

De systemen binnen het gebouw zijn beter en makkelijker te bedienen. Deze systemen kunnen namelijk gekoppeld worden aan smartphones en tablets. De gebouwen kunnen hiermee ook vanuit huis worden beheerd. Momenteel wordt er meer vanuit huis gewerkt, dit heeft als gevolg dat een gebouwbeheerder het werk niet goed en snel kan uitvoeren. Door een goede onlinewerkplek te realiseren kan de gebouwbeheerder de data goed bewaren en raadplegen. Het gebouw wordt hiermee ook toekomstbestendig en daarmee neemt de productiviteit van een gebouwbeheerder toe.

Daarnaast kan het gebouw ook van binnenuit beheerd worden. Een controlepaneel en een systeem voor gebouwbeheer zorgt ervoor dat de installaties ingesteld, bestuurd en beheerd kunnen worden. Met een gebouwbeheersysteem worden energieprestaties zichtbaar. Hiermee wordt inzichtelijk of er aan de energie-eisen wordt voldaan.

Waarom zou je voor gebouwautomatisering kiezen?

Wanneer er voor gebouwautomatisering wordt gekozen, zijn er veel voordelen op gebied van duurzaamheid, toekomstbestendigheid, kosten besparing en circulariteit.

Door mee te gaan met de technologische innovaties, kunnen deze innovaties samenwerken met bestaande technologieën. De technologieën kunnen worden aangevuld met IoT-sensoren. Met deze sensoren kan er bespaard worden op energieverbruik, wat als gevolg heeft dat het gebouw duurzamer is en er kosten worden bespaard.

De sensoren zijn een goede aanvulling op beveiliging en de veiligheid binnen het gebouw. Aanwezigheidmelders kunnen bij een inbraakmelding de verlichting inschakelen. Hiermee kunnen de camera’s die aanwezig zijn goede beelden opnemen van deze situatie. Bij brandmeldingen en andere noodsituaties worden bhv’ers geïnformeerd. Hiermee kan het gebouw snel en gericht worden ontruimd. Het systeem maakt daarnaast een lijst aan van de personen die aanwezig zijn in het gebouw.

Door gebruik te maken van gebouwautomatisering is uw organisatie future-proof en zorgt u voor een aangenamere en duurzamere werksfeer.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten