Logistiek jaarevent Midden-Brabant

“Eén op de zeven werkende inwoners van Midden-Brabant werkt in de logistiek. Landelijk is dat één op de negen.” Hiermee opende voorzitter Midpoint Brabant Smart Logistics Sandra Smits op 23 maart het logistieke jaarevenement voor de regio die al voor het vierde jaar op rij logistieke hotspot van Nederland is. Het event draaide om drie vragen: hoe werf je jongeren in deze tijd van arbeidsmarktkrapte? Wat kun je van elkaar leren bij het opleiden van medewerkers in de praktijk? En hoe pas je technologische innovaties toe in de logistiek?  

Mbo’s werven met games

Het werven van medewerkers is een enorme uitdaging voor de logistiek. Hoe kom je met ze in contact en hoe trek je ze over de streep? In een razend tempo vertelde keynote spreker Max Boodie van PlaytoWork wat moet je hiervoor doen en wat vooral ook niet. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in de werving van mbo’ers. “Wij doen niet aan cv’s en motivatiebrieven. Je solliciteert op basis van jouw vaardigheden, soft skills en gedrag in de context van je werk, niet van je privésituatie. En je krijgt binnen 48 uur bericht van ons.”

Hoe doe je dat dan? Max: “Via online tests met spelletjes meten we hoe iemand in elkaar steekt. In no-time hebben we zo een flinke pool van matchende sollicitanten. Mensen die niet gemotiveerd zijn vallen al snel af. Ze vinden het teveel moeite om aan een game over motivatie mee te doen. Mbo’ers bereik je niet via LinkedIn, dat is weggegooid geld. Wel op TikTok (alleen nationaal) en Instagram (ook regionaal) door te adverteren op interesses. Ook testen we een vacature met soms wel twintig varianten qua tekst en opmaak. Door AI kan dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk. Met de best scorende gaan we door. De totale kosten per gehuurde medewerker zijn gemiddeld tussen 4.000 en 6.000 euro. Wij blijven hier aanzienlijk onder.”

Nieuwe technologieën toegepast in de logistiek

Het evenement vervolgde met breakoutsessies met onder meer drie projecten van het programma DALI (Data Science voor Logistieke Innovatie) over het toepassen van nieuwe technologieën in de logistiek.

Het eerste is de digitaliseringsscan. Deze is ontwikkeld door LCB en Midpoint Brabant, en inmiddels al bij meer dan tachtig bedrijven toegepast. De scan brengt in kaart hoe jouw organisatie, datagebruik, het IT-landschap en koppelingen, scoort ten opzichte van deze bedrijven. Arna van Strien en Bas Groot van LCB presenteerden de eerste resultaten.

Bij het tweede DALI-project gaf Hans Togtema van Collect+Go een uitgebreide toelichting op de werking van de digitale vrachtbrief (e-CMR), oftewel papierloze transportdocumentatie tussen verzender, transporteur en ontvanger. Deze is inmiddels in een groot deel van Europa geaccepteerd. Benelux is hierin een voorloper.

Bij DALI-project nummer drie spraken Joost van Duijn van CBoost en Max de Feber  van Trailersync over de toepassing van sensoren in de logistiek. Met de ontwikkelde sensorkit kun je met sensoren zaken als temperatuur, trillingen, bewegingen en achteruitrijden in de praktijk testen in je eigen logistieke omgeving.

In een vierde breakoutsessie ging Hans van de Sande van ROC Tilburg in gesprek met syncreon en Coolblue over hun ervaringen met op maat gemaakte opleidingen van ROC Tilburg en het binden van medewerkers. De bedrijven zijn hier zeer positief over. Op korte termijn wordt bekeken wat mogelijkheden zijn om hier meer bedrijven op aan te sluiten.

Lid Smart Logistics netwerk

Bij het jaarlijkse logistieke netwerkevent had programmamanager Smart Logistics van Midpoint Brabant Twan van Lankveld nog een leuk weetje in petto: “Maar liefst 65% van alle duurzaam opgewekte energie op bedrijventerreinen in Midden-Brabant wordt geleverd door zonnepanelen van logistieke bedrijven.” Hij deed vervolgens een oproep aan alle kleine, middelgrote en grote logistieke ondernemingen in de regio om zich aan te sluiten bij het Smart Logistics netwerk. Wat de voordelen zijn, lees je hier: https://midpointbrabant.nl/sectoren/logistiek/lid-worden-vanuit-logistiek/

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten