Letselschade voorkomen: tips voor een veilige werkomgeving

Een veilig werkomgeving is niet alleen belangrijk voor het welzijn van de werknemer, maar soms ook zelfs verplicht. Een ongeluk schuilt echter in een klein hoekje, waardoor er toch nog steeds te vaak ongelukken op de werkvloer gebeuren. Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om werknemers te beschermen tegen alle risico’s en om ervoor te zorgen dat werknemers kunnen werken in een veilige werkomgeving. Ook werknemers kunnen soms bijdragen aan het voorkomen van letselschade. In dit artikel delen we zes tips voor het creëren van een veilige werkomgeving.

Voorkom uitglijden en vallen

Veel ongelukken op de werkvloer ontstaan door uitglijden of vallen. Deze risico’s kunnen verminderd worden door de werkvloer goed schoon en opgeruimd te houden. Snoeren en kabels moeten zo veel mogelijk weggewerkt worden en moeten ook regelmatig worden schoongemaakt. In bepaalde branches is het gebruik van antislipmatten een goede uitkomst die kan helpen om letsel te voorkomen. Is er toch sprake van letsel? Dan is het verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen.

Juiste gebruik van apparatuur

Daarnaast komt letsel vaak voor door onjuist gebruik van machines en apparatuur. Zorg er dus altijd voor dat degene die gebruik maakt van machines en apparatuur hiervoor bevoegd is. Werknemers moeten altijd getraind worden om alle machines en apparatuur juist te gebruiken.

Maak gebruik van veiligheidskleding

Zorg ervoor dat alle werknemers op de werkvloer gebruik maken van veiligheidskleding. Denk hierbij aan veiligheidshelmen, handschoenen, schoenen met stalen neuzen, gehoorbescherming en veiligheidsbrillen. Het is belangrijk dat werknemers deze op de juiste manier dragen op de werkvloer. Mocht er toch iets gebeuren, dan kun je altijd letselschade berekenen via RN Letselschade. Uiteraard wil je dit voorkomen!

Houd brandblussers en EHBO-kits in de buurt

Brandblussers en EHBO-kits moeten centraal en gemakkelijk bereikbaar zijn op de werkvloer. Iedereen moet weten waar deze zich bevinden en hoe ze deze kunnen gebruiken in geval van een noodsituatie.

Houd nooduitgangen en vluchtroutes vrij

In geval van nood is het belangrijk dat de vluchtroutes vrij zijn en dat alle nooduitgangen bereikbaar zijn. Werkgevers én werknemers moeten er altijd voor zorgen dat deze routes vrij zijn en dat er geen obstakels op de route of voor de nooduitgang aanwezig zijn. Er moeten duidelijke borden zijn die de route weergeven en waar de nooduitgang zich bevindt. Het is ook aan te raden om regelmatig oefeningen in te lassen!

Zorg voor ergonomie

Zelfs als je achter een bureau zit, wil je de risico’s zo veel mogelijk beperken. Zorg ervoor dat je lichamelijke belasting vermindert. Werknemers moeten werkplekken hebben die aangepast zijn aan hun lichaam. Denk hierbij aan de juiste stoelen met armleuningen en bureaus die op de juiste hoogte staan. Zo voorkom je dat het lichaam onnodig belast wordt.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten