Lenze tilt motion performance naar een hoger niveau met de i750 servoregelaar

Krachtige motion oplossingen zijn onmisbaar voor het implementeren van efficiënte en geautomatiseerde productieprocessen. Om de machines van morgen optimaal uit te rusten voor veeleisende bewegingstaken heeft Lenze een nieuwe servoregelaar aan haar portfolio toegevoegd: de i750 voor motion control toepassingen lost – in combinatie met moderne Lenze controllers – vrijwel alle automatiseringstaken voor dynamische meerassige toepassingen op.

In het tijdperk van batch-size 1 en de steeds toenemende concurrentiedruk in de productie ligt de lat voor aandrijftechnologie hoger dan ooit: snelle reactietijden, absolute bewegingsnauwkeurigheden, intelligente algoritmen en maximale productiviteit gelden als basisvereisten voor concurrerende machineautomatisering. Dankzij meer dan 75 jaar ervaring in aandrijftechnologie kent Lenze deze uitdagingen als geen ander en biedt ze nu met de servoregelaar i750 voor multi-as systemen een krachtig antwoord voor motion control-toepassingen. Björn Maltzahn, productmanager Motion Control bij Lenze, legt uit: “Onze nieuwe servoregelaar vertegenwoordigt een consequente evolutionaire ontwikkeling van ons portfolio. De i750 kan complexe toepassingen aan en biedt de machinebouw nieuwe ontwerpmogelijkheden voor toekomstbestendige oplossingen.”

Automatisering op het hoogste niveau

De servoregelaar blinkt uit in precisie en dynamiek. Dankzij de uitstekende regelprestaties kunnen operators de cycli van hun machines tot 20 procent verhogen. In combinatie met een Lenze-besturing vergemakkelijkt de auto-tuning-functie bovendien het werk van de gebruiker bij de inbedrijfstelling en verbetert het algehele rendement van de machine. De i750-productreeks bestaat uit voedingseenheden, enkele en dubbele assen, die in een gelijkstroomsysteem werken. Kenmerkend voor de i750 is de geringe totale breedte en de uitgebreide geïntegreerde veiligheidstechniek. De eenheden zijn universeel inzetbaar in het vermogensbereik van 1,1 tot 15 kilowatt voor enkele assen en van 1,1 tot 7,5 kilowatt voor dubbele assen. Tussen 22 en 110 kilowatt fungeert de i950 servoregelaar als vermogensuitbreiding.

Onverslaanbaar pakket

Naast efficiëntie en precisie onderscheidt de nieuwe servoregelaar zich vooral door zijn eenvoudige integratie in Lenze-besturingssystemen, zoals Björn Maltzahn stelt: “De i750 biedt alle voordelen van een open EtherCAT CiA402- interface en wordt gebruikt in centraal gestuurde systeemarchitecturen. In combinatie met Lenze-besturingen ontvouwt hij zijn volledige potentieel, waardoor hij een onmisbaar element is voor geavanceerde automatiseringssystemen. Gebruikers profiteren van zowel maximale nauwkeurigheid als hogere verwerkingscapaciteit.” Voor-gedefinieerde en geteste softwaremodules in de Lenze FAST-applicatiesoftwaretoolbox verkorten de ontwikkelings- en inbedrijfstellingstijden aanzienlijk dankzij onze productfilosofie “parametriseren in plaats van programmeren”.

Overal one-cable technologie

De servoregelaar serie i750 ondersteunt de werking van motoren met one-cable technologie (OCT) over het gehele vermogensbereik. Björn Maltzahn ziet dit als een doorslaggevend pluspunt: “De one-cable technologie bespaart gebruikers meer dan de helft van de installatiekosten en tegelijkertijd kostbare ruimte en materiaal in hun schakelkast.” Het gebruik van de one-cable technologie is mogelijk dankzij het open motor feedback protocol HIPERFACE DSL®. Lenze motoren en motorreductoren in one-cable technologie zijn de motorseries MCS en m850, die zijn uitgerust met HIPERFACE DSL®-encoders met hoge resolutie. Met de servoregelaar i750 is dus een compleet aandrijfsysteem voor hoogdynamische toepassingen beschikbaar.

Veilige keuze voor de toekomst

Het ontwikkelingsteam richtte zich ook sterk op de nieuwe functionele veiligheid van de servoregelaar. De geïntegreerde veiligheidsfuncties dekken een breed scala aan veiligheidsrelevante machinetoepassingen. Het apparaat voldoet aan de veiligheidseisen tot veiligheidsintegriteitsniveau 3 (SIL 3) of prestatieniveau e (PL e). Uitgebreide veiligheidsfuncties zoals veilig begrensde snelheid (SLS), veilige richting (SDI) en veilig begrensde positie (SLP) bieden nog uitgebreidere mogelijkheden voor de beveiliging van machinefuncties. Björn Maltzahn vat samen: “Veiligheid, precisie, duurzaamheid en prestaties: met onze nieuwe servoregelaar en het bijbehorende productportfolio kunnen
machinebouwers en -exploitanten aan alle eisen voldoen die de aandrijftechniek stelt.“

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten