KW1C en Rasenberg samen tegen krapte op de arbeidsmarkt

De samenwerking tussen Rasenberg Kabels en Leidingen, een onderdeel van de APK Group, en het Koning Willem I College loopt al jaren op rolletjes. Rasenberg heeft grote behoefte aan gekwalificeerd personeel en APK investeert in oplossingen.

Een van deze oplossingen is samen met het KW1C werken aan een passend opleidingsaanbod. Ook onderaannemers die voor Rasenberg kabels en leidingen (Dongen) of APK IWBL (Weert) werken, maken gebruik van de scholingsmogelijkheden.

Bij de vestiging van Rasenberg in Dongen was onlangs iets te vieren. Een vijftiental zij-instromers, onder wie vier krachten van onderaannemer BO Infra, mochten hun diploma monteur laagspanningsdistributie of monteur gas, water en warmte ophalen. Voor een aantal betekent dit nog niet het einde van hun ‘schoolcarrière.’

Hij heeft het ‘papiertje’, uitgereikt door KW1C-docent Mark van Esch, mooi op zak. Ronald de Jong (34) uit Maasdam, een van de geslaagden die werkt bij Rasenberg, straalt. „Tja, werken én studeren is geen kleinigheid gebleken. Op het werk hou ik me met meerdere zaken bezig. De core business is oude gasleidingen verwijderen om vervolgens nieuwe leidingen te realiseren.”, vertelt hij. „Met een extra wekelijkse studiebelasting van acht uur heb ik afgelopen jaar een bomvol programma gedraaid. Dikwijls om vijf uur opgestaan en ‘s avonds vóór negenen m’n bed ingedoken; zo moe was ik dan.” De Jong heeft naar z’n zeggen veel geleerd: „Vooral als het gaat om veiligheid. En tussendoor genoeg gelachen, wat niet onbelangrijk is. Hard werken en humor gaan vaak prima samen.”

Complete pakket

De gebroeders Pim (25) en Ad van Seeters (28) uit Raamsdonkveer zijn ook niet vies van aanpakken. De een is van het gas, de ander van de elektra. Samen bestieren ze een infrabedrijf dat veelal opereert onder de vlag van Bo Infra uit Etten-Leur. „Pim en ik vullen elkaar goed aan. Dankzij de opleiding zijn we nu in staat het complete ‘aansluitpakket’ te leveren. in theorie hoeven we niemand meer in te huren”, verduidelijkt de oudste van de twee. „De opleiding hebben we allebei binnen één jaar afgerond, terwijl er normaal gesproken twee studiejaren voor staan.”

Leslokaal

Miranda Heijgele, opleidingscoördinator bij APK, is trots op wat op de Dongense locatie verwezenlijkt is: „Onze kantine heeft lang gefungeerd als lesruimte. Moet je nu zien! Sinds een klein jaar beschikken we over een apart leslokaal, dat bovendien lekker ruim is.” Vorig jaar zijn we tevens gestart met onze opleiding laagspanningsdistributie, waarvoor zelfs al een wachtlijst geldt.” We zijn trots op wat we tot heden hebben bereikt. Jacques Doomernik, senior adviseur van het KW1C-Bureau Bedrijven&Relaties, haakt hierop in: „De toekomstperspectieven zijn héél gunstig. Door de aanhoudende energietransitie is momenteel een schrijnend tekort aan vakbekwaam personeel binnen deze sector. De behoefte aan onder andere E-monteurs is heel groot.”

Kwaliteit

Het leslokaal is de plek waar zowel de vaktheorie als de zogeheten AVO-vakken waaronder Nederlands tot hun recht komen. De praktijklessen zijn ondergebracht bij Bo Infra en Brabant Water. Operationeel directeur Gijs Frijters tot slot: „Het huidige onderwijspalet is uitstekend te overzien. Vroeger, nog vóórdat dit bedrijf met KW1C de samenwerking aanging, was in sterke mate sprake van een versnippering doordat de scholing bij meerdere regio-opleidingen plaatsvond. Vanzelfsprekend kwam dat de kwaliteit niet ten goede. Gelukkig is dat verleden tijd.”

Auteur: Chris Korsten

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten