KW1C en Hoppenbrouwers Techniek breiden samenwerking verder uit

Hoppenbrouwers Techniek en Koning Willem I College weten elkaar op meerdere vlakken al geruime tijd goed te vinden. De lijntjes zijn kort. Om de samenwerking uit te bouwen is onlangs een convenant met krachtige voornemens opgesteld.

De naam Hoppenbrouwers zingt geregeld in het land. Momenteel telt het ‘koninklijke’ bedrijf (met het hoofdkantoor in Udenhout) zestien vestigingen, verspreid over alle windrichtingen. Verschillende disciplines vormen gezamenlijk de ‘big family’. Onder de 1500 medewerkers bevinden zich maar liefst 112 KW1C-studenten. Het gaat om zowel zijinstromers als bbl-ers op de terreinen van elektrotechniek, mechatronica en werktuigbouwkunde, en dat op niveau 2, 3 en 4. Komend studiejaar wordt zelfs een verdubbeling van het huidige aantal verwacht.

Magisch moment

Zijinstromer Thomas Lamers (36) is zowat drie jaar actief bij de vestiging in Dongen. „De opleiding Eerste monteur elektrotechniek heb ik bijna voltooid. Het is een bijzonder leerzame periode geweest. De koppeling praktijk-theorie heb ik als uitstekend ervaren. Ik heb vooral te maken gehad met utiliteitsbouw. Prachtig vak! Het werk is enorm gevarieerd: van kabels leggen in de ‘gleuf’ tot het realiseren van databekabeling en meterkasten. Ronduit een magisch moment als ineens de lichtjes branden!”, weet Lamers. De aanzienlijk jongere Jesper Beekman (17) doet als bbl-er dezelfde opleiding, maar heeft nog twee jaar voor de boeg. „Elke dag leer je dingen bij. De theorie en praktijk sluiten prima op elkaar aan. De docenten en praktijkbegeleiders hebben oog voor je; je bent géén nummer. Naast alle technische onderdelen vind ik een vak als Loopbaan&Burgerschap óók hartstikke leuk”, vertelt Beekman. „Op dit moment werk ik in Venlo mee aan de totstandkoming van een immens distributiecentrum. Ja, ben oprecht trots dat ik m’n steentje aan zoiets kolossaals mag bijdragen.”

Razend interessant

Vrouwen in de techniek zijn nog altijd sterk ondervertegenwoordigd, maar Iris van Liempt is ontegenzeglijk een lichtend voorbeeld. Ze doet de bbl-opleiding Monteur werktuigkundige installaties. „Ik moet hierna nog een jaartje, dan heb ik als het goed is m’n diploma! Alles wat te maken heeft met verwarming en ventilatie vind ik razend interessant. Dat geen enkele buis hetzelfde uit de vloer komt, maakt dit werk extra uitdagend. Ik maak nu deel uit van een ploeg die bezig is met de bouw van 43 huurappartementen in Zaltbommel. Ik ben nog jong, maar ik zie mezelf later zeker nog in de techniek werken. Hopelijk dan als tekenaar of projectleider. Het is in ieder geval belangrijk eerst de basis onder de knie te krijgen”, onderstreept Van Liempt.

Convenant

Het afgesloten convenant is ondertekend door Ellen Vermeer, directeur HR bij Hoppenbrouwers Techniek en Jos van Kessel, voorzitter van het College van Bestuur van KW1C. In de samenwerkingsovereenkomst staan onder meer afspraken over de onderlinge kennisuitwisseling, het verzorgen van gastcolleges en workshops aan studenten, het leveren van stageplaatsen voor zowel bol- als bbl-opleidingen, de inzet van examinatoren/assessoren en niet te vergeten het stimuleren van interdisciplinaire projecten, waarbij studenten van verschillende opleidingen samenwerken in Het Talent Atelier.

Tekst: Chris Korsten

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten