Kun je als zzp’er iemand anders aansprakelijk stellen voor letselschade?

Bedrijfsongevallen zijn helaas bepaald geen unicum in Nederland. Het overkomt mensen met pech, mensen die onverantwoord te werk gaan en mensen die door hun werkgever niet voldoende beschermd worden door een veilige werkplek.

In dat laatste geval is er sprake van een bedrijfsongeval waarbij de werknemer de werkgever aansprakelijk kan stellen voor letselschade. Maar hoe zit het eigenlijk als je als zzp’er slachtoffer wordt van een bedrijfsongeval?

Verzekeren is belangrijk

Eén ding staat voorop voor zelfstandig ondernemers: je moet je voor je eigen vangnet zorgen. Zeker als je werk doet waarbij je het risico loopt letsel op te lopen dat ervoor kan zorgen dat je je werk (tijdelijk) niet meer volledig kunt uitvoeren. Helaas is het zo dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers behoorlijk duur is, met als gevolg dat velen er geen nemen en met lege handen komen te staat als ze iets overkomt. Een betaalbaarder alternatief is om je aan te sluiten bij een Broodfonds. Dan bepaal je zelf wat je inlegt en kun je daar gedurende maximaal twee jaar een inkomen uithalen als je onverhoopt je werk niet meer kunt doen. Maar als je na twee jaar nog niet hersteld bent, heb je alsnog een probleem.

Zorgplicht

Als werkgever is er een zorgplicht ten opzichte van je werknemers. Deze moet zorgen voor een veilige werksituatie. Als zzp’er ben je in principe je eigen werkgever. Maar je kunt natuurlijk wel ingeschakeld worden door een opdrachtgever. Sinds 2012 geldt dan in bepaalde gevallen óók een zorgplicht. Dit gaat op wanneer de werkzaamheden in kwestie ook door de werknemers van die opdrachtgever hadden uitgevoerd kunnen worden. De opdrachtgever moet dan ook voor de zzp’er voor een veilige werkomgeving zorgen. Loopt de zzp’er dan letsel op, dan kan de opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld voor letselschade, mits de opdrachtgever niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan en de zzp’er voor de veiligheid van het werk en de werkomgeving afhankelijk was van de opdrachtgever. Bij opzettelijk of roekeloos gedrag van de zzp’er zelf gaat dit natuurlijk niet op.

Hamer

Letselschade jurist

Mocht de ongelukkige situatie zich voordoen dat je als zzp’er letsel oploopt in een situatie waarin de opdrachtgever aansprakelijk gesteld kan worden, dan kan dit een lang en pijnlijk proces worden. Daarin kun je je het beste laten bijstaan door een gespecialiseerde letselschade jurist. Deze kan de opdrachtgever aansprakelijk stellen, het proces begeleiden en onderhandelen over een schadevergoeding. Dit vergroot de kansen op een zo gunstig mogelijke uitkomst en bespaart je als slachtoffer zo veel mogelijk een naar proces.

Het is dus niet uitgesloten dat je als zzp’er iemand aansprakelijk kunt stellen voor letselschade. Dat is niets om prat op te gaan. Wees vooral beducht op je eigen veiligheid, want letselschade is geen pretje.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten