Krush: redder van imperfecte ingrediënten

De Wageningse startup Krush heeft een missie: zo veel mogelijk voedsel redden van verspilling. Dit doet ze door gebroken nootjes, te kleine zaden en andere ‘imperfecte’ ingrediënten -die anders als dierenvoer eindigen- te verwerken in een gezond ontbijtproduct.

Oost NL ondersteunt het jonge bedrijf via het project FOOD2020. In FOOD2020 werken Nederlandse en Duitse bedrijven samen aan innovaties in de levensmiddelentechnologie.

‘Reststromen weggooien is jammer’

Jarenlang werkte founder Heidi Alemans bij een groot voedingsmiddelenbedrijf. “Ik bezocht regelmatig fabrieken en zag daar veel verspilling. Ingrediënten die weggegooid worden of als diervoeder eindigen omdat ze niet aan de eisen voldoen. Dat is erg jammer want het product op zich is nog goed. Ook andere reststromen zoals sinaasappelschillen en bierbostel, een restproduct van de bierbrouwerij, zijn nog goed te gebruiken.” Heidi zag volop kansen ingrediënten te redden en richtte Krush op. “Ik wilde altijd al een eigen bedrijf beginnen en dacht op een gegeven moment: Het is nu of nooit.”

‘Het moet lekker zijn anders is het kansloos’

De oprichter van Krush heeft een ‘passie’ voor ontbijtgranen en vindt dat er te veel ongezonde producten in de schappen liggen. “Het wordt wel beter maar vaak is het suikergehalte erg hoog, soms wel een vijfde deel. Onze granola bevat weinig suiker. Altijd minder dan 10 gram per 100 gram, en vaak minder dan 5 gram. Het is een duurzaam, puur, en gezond product. En lekker natuurlijk. Smaak is onze eerste prioriteit. Het moet lekker zijn anders is het kansloos. We maken traditionele smaken zoals appel- walnoot, maar ook meer gewaagde smaken zoals bietjes-gember.” De granola bestaat niet voor 100% uit geredde ingrediënten. “Dat lukt helaas nog niet. We hebben bijvoorbeeld haver nog niet als kunnen vinden als reststroom. Maar minimaal 50% van de ingrediënten is gered.”

Ook als het om verpakkingen gaat streeft Krush naar duurzaamheid en circulariteit. “We willen de verpakkingen nog duurzamer maken, en herbruikbaar. Aan hotels leveren we al granen in hervulbare emmers.”

Samenwerking met Duitse partner in FOOD2020

Via het programma FOOD2020 kwam Krush in contact met het Duitse bedrijf Frudist. Het bedrijf is gespecialiseerd is het duurzaam vriesdrogen van groenten en fruit. Heidi: “Vriesdrogen kost veel energie maar Frudist bedacht een techniek waarmee ze heel efficiënt kunnen vriesdrogen. Gevriesdroogde groenten en fruit blijven twee jaar lang goed. Frudist ontwikkelt een gezonde snack en wij verzorgen de verpakking en marketing. Samen kunnen we nog meer voedsel een tweede kans geven! De samenwerking loopt goed. We hebben een duidelijke rolverdeling en zijn complementair aan elkaar.”

“FOOD2020 is een goed initiatief. Het is mooi dat startups uit verschillende landen aan elkaar gekoppeld worden. Het geeft ons in de toekomst makkelijker toegang tot de Duitse markt. En omgekeerd kan Frudist via ons meer producten afzetten in Nederland. Een mooie samenwerking!”

FOOD2020 is een Nederlands-Duits project, dat ondersteund wordt door het INTERREG V A-programma. Oost NL is een van de partners van FOOD2020.

SourceOostNL
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten