Krapte op woningmarkt in Noord-Brabant

Net zoals in de rest van Nederland is er in Noord-Brabant ook veel krapte op de woningmarkt. Er is bijna geen huis meer te koop of te huur. De prijzen blijven stijgen. Mensen zijn onzeker en blijven vaak in hun huidige huis wonen wachtende op positieve berichten vanuit de sector. Maar die positieve berichten laten voorlopig nog op zich wachten. Duidelijke plannen en een visie zijn er nog niet.

Tijdens de formatie van het kabinet Rutte IV is er uitgebreid gesproken over de woningmarkt en zijn er maatregelen op papier gezet. In dit artikel delen we de plannen en kijken we naar het toekomstbeeld van de woningmarkt in Noord-Brabant die ook voor jou als ondernemer hopelijk perspectief biedt.

Nog geen duidelijk plan voor de woningmarkt

Gedurende de onderhandelingen van het kabinet Rutte IV is er uitgebreid gesproken over de woningmarkt. Iedereen moet een woning kunnen krijgen in Nederland, of je nou huurt of koopt, stellen VVD, D66, CDA en CU in het regeerakkoord dat is gepresenteerd. Speciale aandacht gaat uit naar de bouw van woningen voor starters, senioren en middeninkomens. Maar per regio is de stand van de woningmarkt verschillend. Het vraagt extra inzet van de overheid om te onderzoeken welke problematiek waar speelt. Er moeten 100.000 nieuwe woningen bijkomen per jaar en de bedoeling is dat tenminste twee derde daarvan een betaalbare huur- of koopwoning wordt. Het nieuwe kabinet heeft dus in ieder geval een visie opgesteld hoe de woningmarkt eruit zou moeten zien. Hoe deze plannen uitgevoerd gaan worden, moet de toekomst gaan uitwijzen. Uiteindelijk moet dit dus per regio afgestemd worden. Wat het aanbod is kan je zien bij een lokale makelaar zoals Boumij.nl. Er wordt in het nieuwe kabinet een minister speciaal voor volkshuisvesting aangesteld. Hij/zij gaat kijken naar de problemen op de woningmarkt en hoe deze opgelost kunnen worden

Hoe is het met de woningmarkt in Noord-Brabant?

De woningmarkt in Noord-Brabant is nog steeds een reden voor kopzorgen. De verkoopprijs stijgt de afgelopen maanden nog steeds, maar de stijging wordt wel steeds minder groot. Er was elke maand een stijging zichtbaar in 2021. In totaal was de stijging van de koopprijs zo’n 8,6 procent hoger vergeleken met een jaar geleden. Toch is het niet makkelijk te zeggen wat de prijs gaat doen in de regio. Maar de verwachting is dat de stijging van de koopprijs de komende tijd in Noord-Brabant aan gaat houden. Dit komt onder meer omdat landelijk er nog geen zicht is op meer aanbod van woningen. Daarnaast is de verwachting dat steeds meer jongeren zich gaan melden op de woningmarkt. Hierdoor zal de krapte nog erger worden en zullen de prijzen nog verder stijgen.

De vraag wordt dus steeds groter en dit staat nog steeds tegenover een lage hypotheekrente. Kortom voorlopig is het nog niet aantrekkelijk en moeilijk om een woning te kopen. Binnen de huursector zijn er lange wachtrijen voor een geschikte woning. Voor iedere woningzoeker is het de komende tijd dus moeilijk om een goede en passende woning te vinden. Ben je ondernemer in regio Noord-Brabant en zoek je voor je werkzaamheden een nieuw pand? Of wil je verhuizen en struin je het internet af op zoek naar de ideale koopwoning? Breng net als andere woningzoekers of collega-ondernemers het geduld op tot het kantoorpand of de woning zich tegen een redelijke vraagprijs aandient.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten