Koning Willem I College en Kuijpers stemmen samen onderwijs af op arbeidsmarkt

Bijna vier jaar geleden ondertekenden het Koning Willem I College en Kuijpers Service ‘s-Hertogenbosch een overeenkomst om extra body te geven aan de samenwerking. Het een-tweetje tussen de mbo-opleider en de allround technisch dienstverlener die complexe installaties ontwerpt, bouwt en onderhoudt, is de afgelopen jaren erg goed bevallen.

Zo goed dat onlangs handtekeningen onder een nieuwe overeenkomst zijn gezet. Het belangrijkste doel daarbij is nóg nauwere afstemming tussen mbo-onderwijs en bedrijfsleven in de regio.

Hij is uitgegroeid tot een vaste waarde bij Kuijpers. Boyd van Dijk (23) uit Sint-Michielsgestel deed al in 2013 vakantiewerk bij het bedrijf. „Het begon met hand- en spandiensten om monteurs te ondersteunen. Door die periode kreeg ik veel zin om een technische opleiding te doen. Dat werd de bol-opleiding High Tech Metalektro (HTM) bij het Koning Willem I College”, memoreert hij. „Ik keerde terug bij Kuijpers voor mijn eindstage. Mijn hoofdtaken waren onderhoud van ketels en luchtbehandelingskasten en het opsporen van storingen in de buitendienst. Vanwege de grote verantwoordelijkheid ging er wel altijd een volwaardig monteur mee.”

Werkvoorbereider

Na het behalen van zijn diploma kreeg Van Dijk bij Kuijpers een contract aangeboden met een ‘doorleerclausule’. Een kans die hij met beide handen greep. „Ik ben zelfs doorgestroomd naar de opleiding HIT-E (Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties) bij Avans+. Ook verhuisde ik naar de binnendienst. Nu ben ik werkvoorbereider. Wat ik allemaal doe? Zorgen dat alle benodigde materialen en de juiste tekeningen op werkplekken voorhanden zijn, berekenen hoeveel zonnepanelen en LED-lampen op een locatie gewenst zijn, enzovoorts. Dus lekker bezig”, vertelt hij. „Maar”, voegt hij er snel aan toe, “zonder die opleidingen was ik nooit zo ver gekomen.”

Praktijkervaring

Iemand die ‘eraan zit te komen’ is Julia Verkleij (17) uit Best. Ze is eerstejaars aan de opleiding Technicus Engineering/Future Engineer bij het Koning Willem I College. „Ik weet het, er werken maar weinig vrouwen in de techniek, maar ik laat me daardoor niet afschrikken. Ik ben super gemotiveerd voor het vak, en ben blij dat ik momenteel bij Kuijpers stage loop. Verschillende afdelingen komen daarbij aan bod. Ik doe kennis op van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en maintenance. En praktische vaardigheden, wat prima aansluit op wat ik op school leer. Een treffend voorbeeld is dat ik door mijn stage beter ben gaan lassen”, aldus Verkleij.

Baangarantie

„Het vernieuwde convenant biedt voor alle betrokkenen uitstekende perspectieven”, onderstreept Jos van Kessel, voorzitter van het College van Bestuur van het Koning Willem I College. „Onderwijs en bedrijfsleven komen op verschillende manieren samen. Zo willen we technisch talent een mooie toekomst bieden in de regio. Maar ook voor talent in andere vakgebieden biedt de samenwerking in de toekomst mooie kansen.”

Jacques Doomernik, senior adviseur van Bureau Bedrijven & Relaties, ziet ook mooie kansen op het terrein van de energietransitie. „Een terrein dat qua werkgelegenheid booming is. Het woord ‘baangarantie’ krijgt hierdoor nog meer impact”, verzekert Doomernik.

Jeroen Kroot, vestigingsleider bij Kuijpers tot slot: „Wat er nu op tafel ligt, biedt hoop en vertrouwen. We hebben een convenant ondertekend met heldere afspraken, maar dat wil niet zeggen dat de samenwerking in beton gegoten is. Het is belangrijk open te blijven staan voor nieuwe ontwikkelingen.”

Tekst: Chris Korsten

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten