Klanten en stagiaires kunnen bij Prinzen hun ei uitstekend kwijt

Kippeneieren worden wereldwijd op biljoenenschaal gegeten, uitgebroed of als ingrediënt toegevoegd aan velerlei voedselbereidingen. Het is een kwetsbaar product dat onbeschadigd bij de supermarkten of de broederij moet worden aangeleverd.

Bij Prinzen ontwerpen en bouwen ze innovatieve sorteer- en inpakmachines voor de eierindustrie. En bieden ze jonge mensen, van BBL-ers tot universitair studenten, volop kansen om zich te ontwikkelen binnen dit toonaangevend, technisch bedrijf, met klanten over de hele wereld.

Prinzen is onderdeel van de Vencomatic Group, een Nederlandse wereldleider op het gebied van stalinrichting, eierbehandeling en klimaatbeheersing voor elk type pluimveestal. “Wij hebben een groot dealernetwerk in ruim 80 landen”, vertelt Stef Arentsen, verantwoordelijke voor relatiebeheer en stage coördinator bij Prinzen. “We beschikken over een eigen instructieruimte waar al onze basismachines staan opgesteld. Daar kunnen we dealers en klanten opleiden in het gebruik van de machines, zodat ze straks goed weten hoe alles werkt. De projecten die we doen worden steeds groter, waarbij onze machines tot wel 40.000 eieren per uur verwerken. Goede kennisoverdracht is daarbij heel belangrijk.”

Doorgroeien

Bij Prinzen wordt veel tijd gestoken in het opleiden en het begeleiden van jonge, technische mensen. Zo zijn er per jaar vier 4 BBL-plekken (beroeps begeleidende leerweg) beschikbaar in de productie. “Wij streven ernaar om deze jonge mensen t/m niveau 4 hier zelf op te leiden en hen dan te laten doorstromen in een baan”, vertelt Arentsen. “We hebben hier zelfs talrijke voorbeelden van collega’s die als BBL-er zijn begonnen in de productie en nu werken op de serviceafdeling of bij after-sales. Dat is ideaal, omdat zij veel knowhow hebben over onze machines.”

Prinzen

Grote betrokkenheid

Naast de vier bbl-plekken en Mbo stages biedt Prinzen sinds enkele jaren ook stageplaatsen voor Hbo-studenten en uitdagende afstudeeropdrachten op universitair niveau. Alles bij elkaar leidt het bedrijf momenteel 18 mensen op. In alle gevallen is een goede begeleiding en oprechte betrokkenheid van groot belang. “Wij steken daar veel energie in”, vertelt Arentsen. “Stagiaires worden aan een vaste collega gekoppeld, er is regelmatig contact met school, we sturen bij als dat nodig is en gaan mee naar de eindpresentatie. En natuurlijk zorgen we voor een prettige werksfeer, met een leuke vrijdagmiddagborrel in ons mooie pand. Uiteraard is er een stagevergoeding en, indien nodig, een laptop.”

Vergrijzing

Er is het bedrijf veel aan gelegen dat deze mensen er uiteindelijk voor kiezen om bij Prinzen te blijven werken. “De vergrijzing slaat ook bij ons toe: de komende 10 jaar gaat een grote groep met pensioen. Om te voorkomen dat we dan veel knowhow kwijtraken, moeten we nu alvast nieuwe kennis binnenhalen. En ervoor zorgen dat we bij scholen goed op de kaart staan.”

Al vroeg op de radar

Om ook onder de jeugd (en hun ouders) goed bekend te staan als bedrijf waar het prettig werken is, organiseert Prinzen excursies voor groep 7 en 8 van de basisschool. Verder doen ze mee aan de jaarlijkse Techniek Dag en organiseren ze zelf regelmatig open dagen. Dat werpt zijn vruchten af. Arentsen glundert als hij vertelt: “Het is toch geweldig als iemand, die hier als 10-jarige is geweest, jaren later terugkomt met de vraag of hij alsjeblieft stage mag lopen bij dit mooie bedrijf.”

Auteur: Dianne Huijskens

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten