Kan crypto helpen om je portefeuille te beschermen tegen inflatie?

Wereldwijde inflatie staat al een tijdje op een relatief hoog niveau en ook in Nederland zien we de gevolgen ervan op dagelijkse basis. Hierdoor gaan veel beleggers steeds vaker op zoek naar manieren om hun koopkracht en vermogen te beschermen.

Maar hoe doe je dit? Traditionele beleggingen zoals aandelen en obligaties kunnen ook kwetsbaar zijn voor inflatie, want ze kunnen worden gecorreleerd aan de macro-economische situatie van een land. Dit heeft een groot aantal beleggers genoopt om zich tot alternatieve vormen van beleggen te wenden, zoals cryptocurrency.

Cryptomunten komen in talrijke varianten, gaande van grote bestaande munten zoals Bitcoin tot stablecoins zoals Tether en kleine meme coins zoals PEPE. In crypto beleggen kan dus vele vormen aannemen. Zoals Jan Jaap Bolkesteijn van Cryptonews aangeeft, is correct beleggen in deze digitale valuta een kwestie van accuraat te voorspellen welke de grootste crypto stijgers zullen zijn, zowel op korte als op lange termijn.

Maar kan cryptocurrency je daadwerkelijk helpen om je beleggingsportfolio en vermogen te beschermen? Zoals je wellicht wel kan raden, is het antwoord op deze vraag complex. Het hangt af van verschillende factoren, die we in dit artikel uit de doeken zullen doen.

Laten we beginnen bij het begin: wat is inflatie precies en welke invloed heeft dit op jouw beleggingsportfolio en vermogen?

Simpel gesteld is inflatie de aanhoudende daling van de koopkracht van geld. Wanneer de prijzen van goederen en diensten stijgen, kan je logischerwijze met hetzelfde bedrag aan geld minder kopen. Met andere woorden: met 1 euro kan je vandaag de dag meer kopen dan je binnen tien jaar kan doen, net zoals je tien jaar geleden met dat bedrag meer kon kopen dan je nu kan doen. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op jouw vermogen, vooral als je op lange termijn kijkt.

In periodes van aanhoudende inflatie kunnen traditionele vormen van beleggen (denk aan aandelen, fondsen en obligaties) sterk in waarde dalen. Zo kan een aandelenkoers bijvoorbeeld dalen als beleggers negatief staan ten opzichte van de economie. Obligaties worden ook minder aantrekkelijk wanneer de rente erop daalt.

Cryptocurrency aan de andere hand heeft een aantal eigenschappen die het weerspannig maken tegenover inflatie. Zo hebben veel cryptomunten (waaronder Bitcoin) een beperkte voorraad: er kunnen slechts een bepaald aantal bitcoins in omloop zijn op een gegeven moment. Dit blockchain-systeem werd ontwikkeld met als expliciet doel om inflatie tegen te gaan, want er kan geen onbeperkte hoeveelheid nieuwe munten worden gecreëerd. Dit staat in schril contrast met fiatgeld zoals de euro, want de overheid (de centrale bank) kan gewoon geld blijven printen, wat de waarde van elke euro vermindert.

Aanvullend op dit punt zijn cryptomunten gedecentraliseerd: ze vallen niet onder het toezicht en controle van een centrale autoriteit. Dat komt met voor- en nadelen, maar wat relevant is in deze context is dat overheden ze niet kunnen manipuleren door de geldhoeveelheid uit te breiden.  

Daarnaast zijn cryptomunten een internationaal goed. Ze zijn niet beperkt tot een bepaald land of zone, zoals de euro of dollar dat wel is. De waarde van 1 Bitcoin is hetzelfde in Nederland als in China of in de Verenigde Staten. Cryptomunten worden ook steeds meer aanvaard als een legitiem betaalmiddel door winkels, online casino’s, gamingplatforms, off-shore bedrijven en particulieren over de hele wereld, wat hun aantrekkingskracht als waardeopslagmiddel vergroot.

Door een deel van je vermogen in cryptocurrency te beleggen, kan je je dus absoluut beschermen tegen het verlies van koopkracht ten gevolge van inflatie. Niet alleen worden cryptomunten vaak niet beïnvloed door de negatieve elementen in de traditionele markten, historisch gezien doen ze het tijdens dergelijke pessimistische perioden zelfs zeer goed. De waarde van je cryptobeleggingen kan dus stijgen, terwijl de rest van je vermogen lijdt onder inflatie.

Hou natuurlijk altijd in gedachten dat de cryptomarkt erg volatiel is. De prijzen van munten kunnen aanzienlijk stijgen of dalen op korte tijd. Dit kan leiden tot aanzienlijke winsten, maar helaas ook tot verliezen.

De beste en veiligste manier om met crypto om te gaan, vooral als je je richt op het behouden van je vermogen, is om slechts een bepaald deel van je totale portfolio eraan te besteden. Dit kan je helpen om de negatieve invloed van inflatie op de rest van het portfolio te compenseren. Hoe groot dat deel is en hoe ver je wil gaan bij de diversificatie van je portfolio, zal je zelf moeten inschatten.

Beleggen in cryptocurrency is dus vaak een risicovolle keuze, maar met het oog op je portfolio beschermen tegen inflatie, kan dit zeker een gedegen financiële beslissing vormen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten