Je pensioen in kaart brengen, handige tips

Het is belangrijk om tijdig je pensioen in kaart te brengen. Veel mensen denken dat hun pensioen wel goed geregeld is, maar in de praktijk blijkt dat vaak tegen te vallen. Het is daarom verstandig om regelmatig te controleren hoeveel pensioen je opbouwt en of dit voldoende is voor later. In dit artikel geven we handige tips om je pensioen in kaart te brengen.

Waarom pensioen in kaart brengen?

Veel mensen denken dat hun pensioen wel goed geregeld is en dat ze later genoeg inkomen hebben om van te leven. Maar in de praktijk blijkt dat vaak tegen te vallen. Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om je pensioen in kaart te brengen:

  • Inzicht in je financiële situatie: Door je pensioen in kaart te brengen, krijg je inzicht in je financiële situatie op latere leeftijd. Je weet dan hoeveel inkomen je kunt verwachten en of dit voldoende is om van te leven.
  • Mogelijkheid om bij te sturen: Als je er tijdig achter komt dat je pensioen niet voldoende is, kun je nog bijsturen. Bijvoorbeeld door extra te sparen of te beleggen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter.
  • Voorkomen van vervelende verrassingen: Als je pas op latere leeftijd ontdekt dat je pensioen niet voldoende is, kan dit leiden tot vervelende verrassingen. Bijvoorbeeld dat je moet bezuinigen of langer moet doorwerken dan gepland. Door je pensioen regelmatig in kaart te brengen, voorkom je dit soort situaties.

Hoe breng je je pensioen in kaart?

Je denkt vast: hoeveel pensioen krijg ik? Om hierachter te komen is het belangrijk om je pensioen in kaart te brengen. Er zijn verschillende manieren om je pensioen in kaart te brengen. Hieronder geven we enkele handige tips.

  • Check je jaarlijkse pensioenoverzicht: Elk jaar ontvang je van je pensioenfonds een pensioenoverzicht. Hierop staat hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en hoeveel pensioen je kunt verwachten als je met pensioen gaat. Het is belangrijk om dit overzicht goed te controleren. Klopt alles? Is het opgebouwde pensioen voldoende? En hoeveel pensioen kun je verwachten als je met pensioen gaat?
  • Maak gebruik van de pensioenplanner: Veel pensioenfondsen bieden een pensioenplanner aan. Hiermee kun je berekenen hoeveel pensioen je opbouwt en hoeveel pensioen je kunt verwachten als je met pensioen gaat. Je kunt hiermee ook verschillende scenario’s doorrekenen. Bijvoorbeeld wat er gebeurt als je eerder met pensioen gaat of als je meer of minder gaat werken.
  • Bereken je AOW: Naast je pensioen ontvang je ook AOW (Algemene Ouderdomswet). De AOW is het basispensioen van de overheid en is voor iedereen gelijk. Het bedrag dat je ontvangt, is afhankelijk van je leefsituatie. Als je alleenstaand bent, ontvang je meer dan als je samenwoont met een partner. Je kunt op de website van de Sociale Verzekeringsbank berekenen hoeveel AOW je kunt verwachten.
  • Houd rekening met inflatie: Als je met pensioen gaat, wil je natuurlijk dat je pensioen voldoende is om van te leven. Maar houd er rekening mee dat de kosten van levensonderhoud elk jaar stijgen. Dit noemen we inflatie. Het is daarom verstandig om in je berekeningen rekening te houden met inflatie. Zo weet je zeker dat je pensioen ook in de toekomst voldoende is.
GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten