Je magazijn inrichten: doe het in één keer goed

Of het nu gaat om het magazijn van een winkel, een groothandel, een dienstverlener of een distributiecentrum, je hebt doorgaans maar één kans om het goed in te richten. Het komt hier tenslotte al snel vol te staan met spullen, en de boel dan nog even omgooien is bijna niet te doen.

Neem er dus de tijd voor, voor dat magazijn, en denk er goed over na. Wat is de meest praktische indeling, hoe kunnen we het langst vooruit en welke manier werkt het best met het oog op de goederen die er komen te staan.

Wat wordt er opgeslagen?

Los van alle technologische mogelijkheden die er zijn op het gebied van order picking en registratie van goederen, gaat het er bij een magazijn vooral om dat de boel goed, efficiënt en praktisch is ingericht. Door te kiezen voor de juiste indeling kun je zoveel mogelijk goederen kwijt, zodat je de ruimte zo optimaal mogelijk kunt benutten. Bovendien wil je dat de boel overzichtelijk blijft, dat je voldoende ruimte over hebt om je werk te kunnen doen en dat de opslagmogelijkheden passen bij de goederen die moeten worden opgeslagen. Komt alles op een pallet binnen, en kan het daar ook op blijven staan? Dan zijn bijvoorbeeld palletstellingen vaak de beste keuze, die zijn tenslotte speciaal voor deze klus gemaakt.

Werk je met lange materialen, buizen bijvoorbeeld? Met zwenkarmstellingen kan lang materiaal worden opgeslagen op een manier die ruimte bespaart. De stellingen zijn uitdraaibaar en nemen op die manier minder ruimte in beslag dan andere, traditionele stellingen. Natuurlijk let je er bij iedere stelling die je aanschaft ook op of deze voldoende draagvermogen heeft, en bestand is tegen het soort materialen dat je erop op wilt slaan. Een stelling die bezwijkt onder het gewicht van de opgeslagen goederen is voor iedere magazijnbeheerder zo’n beetje de ergste nachtmerrie, die ook nog eens een enorme kostenpost met zich mee zal brengen.

Advies vragen is vaak niet overbodig

Met een enorm assortiment aan mogelijkheden als het gaat om de inrichting van een magazijn, is het niet zo vreemd dat je zelf niet in één oogopslag zal zien wat voor jouw situatie nu precies de beste oplossing is. Schroom daarom niet om advies te vragen bij specialisten op dit gebied. Zij kijken niet alleen met andere ogen naar jouw ruimte, ze zijn ook op de hoogte van alle mogelijkheden op het gebied van inrichting. Zo realiseer je een magazijn dat perfect aansluit bij de wensen en mogelijkheden van jouw bedrijf.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten