Je factuur verkopen met factoring, zo werkt het

Je factuur verkopen aan een factoring bedrijf. Dat klinkt misschien raar in de oren, maar het wordt steeds vaker gedaan. In plaats van dat je een factuur opstelt en deze rechtstreeks naar je klant stuurt, verkoop je de factuur aan een factoring bedrijf. Factoring wint niet alleen aan populariteit, want het is enorm handig voor bedrijven die weinig zorgen over facturatie en een doorstromende cashflow willen. Maar, hoe werkt factoring voor bedrijven?

Factoring voor bedrijven uitgelegd

Bij factoring voor bedrijven schakel je een factoring bedrijf in en zij ontvangen van iedere factuur die je opstelt een kopie. Zij nemen vervolgens het debiteurenbeheer over en zij storten binnen 24 uur het verschuldigde bedrag op jouw zakelijke rekening. Terwijl je je kan concentreren op andere zaken die voor de groei van jouw bedrijf belangrijk zijn, zorgt het factoringbedrijf ervoor dat jouw klant of opdrachtgever de rekening betaalt. In feite is dat dus je factuur verkopen. Ook gaan zij met jouw klanten in gesprek wanneer een rekening niet voldaan wordt of niet voldaan kan worden.

Geen stress meer over betalingen

Met factoring weet je als bedrijf precies waar je aan toe bent, want het verschuldigde bedrag wordt binnen 24 uur op je zakelijk rekening gestort. Let er wel op dat het bedrag in de basis lager is dan het bedrag van de factuur, omdat je ook een fee moet betalen aan het factoring bedrijf. Zij moeten immers natuurlijk ook geld verdienen. Een aantal factoring bedrijven kiezen voor een vaste fee per maand of per transactie, of rekenen een percentage over het factuurbedrag. In ruil hiervoor hoef jij je geen zorgen meer te maken over of en wanneer een factuur voldaan wordt.

Doorstromende cashflow

Als bedrijf moet je vaak investeringen doen en ook jouw onkosten betalen. Dan is het wel zo fijn dat je genoeg geld hebt. Als je 30, 60 of zelfs 90 dagen op de betaling van een openstaande factuur moet wachten kan dit problemen opleveren. Met factoring is dat probleem er niet, want iedere factuur die je aan het factoring bedrijf verkoopt wordt binnen 24 uur uitbetaald. Zo heb je altijd en snel geld op jouw zakelijke rekening staan.

Zijn er ook nadelen aan factoring?

Er zijn een aantal zaken die als nadeel kunnen worden gezien. Bijvoorbeeld het verlies van de controle over je debiteurenbeheer, omdat het factoring bedrijf dit overneemt. Ergens is dat juist ook prettig, want je hoeft nooit meer met een klant in discussie te gaan of en wanneer een factuur voldaan wordt. Anderzijds weet je niet of jouw klant of opdrachtgever iemand is die snel en netjes betaald of juist niet zo strikt is met het op tijd betalen van facturen. Ook heb je geen controle over en inzicht in de communicatie tussen het factoring bedrijf en jouw klanten. Dat kunnen ondernemers soms als een nadeel zien.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten