Is het accepteren van Bitcoin betalingen als bedrijf het overwegen waard?

Crypto en cryptovaluta zijn begrippen die je steeds vaker voorbij hoort komen. Langzamerhand begint dit betaalmiddel ook de zakelijke markt te veroveren. Het betalen met cryptovaluta wordt door steeds meer bedrijven geaccepteerd. Crypto is een systeem waarmee iedereen betalingen kan versturen en ontvangen. In plaats van het betalen met fysiek geld, of het betalen met een pinpas of credit card, kun je betalingen doen in cryptovaluta. Er zijn verschillende soorten cryptovaluta in de vorm van ‘munten’. De meest bekende munt is de bitcoin. Elke munt, waaronder de bitcoin heeft zijn eigen waarde. Met de waarde van de bitcoin kun jij als klant dus aankopen doen. Het is hierbij belangrijk om de BTC koers goed in de gaten te houden. Deze kan namelijk regelmatig veranderen. De vraag die veel bedrijven zichzelf nu stellen is of het accepteren van bitcoin betalingen de moeite waard is voor hun onderneming. Wij gingen op onderzoek uit!

Welk soort bedrijven werken met bitcoin betalingen

Hoewel bitcoin betalingen bij de meeste dagelijkse transacties zoals boodschappen nog niet geaccepteerd worden. Stijgt het aantal bedrijven dat bitcoin accepteert met de dag. Vooral webshops accepteren steeds vaker bitcoins als betaalmiddel. Ook de grote bedrijven in de markt zoals Amazon of Mastercard accepteren betalingen met bitcoins of andere crypto munten.

Hoe werkt het proces

Heb jij als ondernemer interesse om betalingen in crypto te gaan ontvangen? Dan moet je hiervoor een aantal stappen doorlopen. Om crypto betalingen te kunnen ontvangen als betaalmiddel heb je sowieso zelf ook crypto zoals bitcoins nodig. Je moet immers ook eventuele terugbetalingen kunnen doen wanneer een klant een artikel retour stuurt. Crypto kun je het beste kopen via een broker zoals Finst. Een broker is een tussenpartij die helpt bij de aankopen van crypto. Jij kunt hier bijv. bitcoins kopen met fiatgeld (euro’s, dollars etc.). Deze aankopen komen vervolgens in jouw wallet terecht die je weer kunt gebruiken om betalingen te ontvangen. Een wallet is het tweede item dat je altijd nodig hebt om betalingen in crypto te kunnen ontvangen. Je kunt een wallet vergelijken met een bankrekening. Vanuit jouw wallet kun je namelijk crypto ontvangen en verzenden. Zonder wallet is het dus onmogelijk om crypto betalingen te kunnen ontvangen.

Belasting en crypto

Wanneer jij veel betalingen ontvangt in crypto valuta zoals bitcoin heb je op een gegeven moment een behoorlijke waarde in euro’s in jouw wallet staan. Je kunt ervoor kiezen om dit geld daar te laten staan, en dit zelf te gebruiken als betaalmiddel. Of je kunt ervoor kiezen om dit geld om te zetten naar fiat geld, oftewel euro’s. Wanneer je ervoor kiest om jouw bitcoins om te zetten naar euro’s komt wel de belastingdienst om de hoek kijken. Zeker wanneer het om grote bedragen gaat, moet jij hier belasting over betalen. Het is dus belangrijk om je hier van te voren in te verdiepen voordat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

De voordelen van het accepteren van bitcoin betalingen

        Je vergroot hiermee je klantenbestand. Het betalen in bitcoin is een groeiende markt en er zijn genoeg consumenten die hierin geïnteresseerd zijn.  

        Door bitcoin te accepteren als betaalmiddel minimaliseer je de transactiekosten. Zo hoef je bijvoorbeeld geen bankkosten te betalen en hoef je geen rekening te houden met wisselkoersen bij internationale transacties.

        Naast dat het een veilige manier van betalen is, werkt het ook ontzettend snel. Internationale betalingen via de bank kunnen tot enkele werkdagen duren. Een betaling in bitcoin is binnen enkele minuten geregeld.  

De nadelen van het accepteren van bitcoin betalingen

        Voordat je aan de slag kunt met het ontvangen van bitcoin betalingen moet je je verdiepen in de crypto wereld. Hier gaat tijd en energie inzitten die je niet aan je eigen bedrijf kunt besteden.

        De waarde van munten zoals bitcoin wisselen ontzettend vaak. Prijsschommelingen komen dan ook vaak voor.

        Omdat bitcoin alleen online bestaat ben je hierdoor gevoeliger voor hacks of fraude.

De conclusie

Hoewel er dus zeker een aantal nadelen zitten aan het accepteren van bitcoin betalingen, wegen de voordelen in dit geval zwaarder dan de nadelen. Het ontvangen van betalingen in bitcoin of andere cryptovaluta is zeker de toekomst. Door deze betalingen als bedrijf te ontvangen ga jij met de tijd mee en geef je jouw bedrijf een innovatieve boost. Betalingen kunnen sneller verwerkt worden dan ooit tevoren en over het algemeen is het een zeer veilige manier van betalen voor zowel de klant als het bedrijf. Het ontvangen van bitcoin betalingen is dan ook zeker aan te raden als bedrijf!

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten