Is een verzekering voor rechtshulp handig?

Regelmatig hoor je mensen zeggen dat je je in het leven niet overal tegen kunt verzekeren. Dat is waar, maar dat wil niet zeggen dat je dan ook maar alle risico’s moet aanvaarden. Een verzekering is namelijk bedoeld om te zorgen dat jij niet het slachtoffer wordt van omstandigheden die je niet in de hand had. Vaak is het zo dat hoe concreter deze omstandigheden zijn, hoe meer men het belang van een verzekering inziet. Zo vinden veel mensen een ziektekostenverzekering heel logisch omdat iedereen weleens ziek is geweest. Een rechtshulpverzekering vinden veel mensen al veel abstracter terwijl juridische problemen je net zo goed als een ziekte heel veel problemen kunnen opleveren. Wij zullen dit toelichten met twee voorbeelden en je vervolgens laten zien hoe je een verzekering voor rechtshulp kunt afsluiten.

Een conflict met de buren

Nederland is een land waar heel veel mensen op een klein oppervlakte wonen. Dat leidt niet zelden tot conflicten tussen buren, bijvoorbeeld over de erfdienstbaarheid. Dit is het recht dat buren al dan niet hebben om over jouw erf te lopen. Soms kan dit niet anders omdat zij zelf geen oprit hebben, maar dat wil echter nog niet zeggen dat zij alles maar mogen doen en laten wat zij willen op jouw erf. Om een conflict te vermijden, kun je daarom een beroep doen op een jurist om vast te stellen wat jouw rechten zijn en wat de plichten van jouw buren zijn. Misschien blijkt dat de erfdienstbaarheid al lang vervallen is en dat zij niet meer over jouw erf mogen. Het kan echter ook zo zijn dat de buren volledig in hun recht staan, hou daar dus ook rekening mee. Een jurist biedt duidelijkheid en die duidelijkheid kan soms bij de aanvragende partij in slechte aarde vallen.

Een erfenis van een vreemde ontvangen

Het klinkt misschien als een lot uit de loterij: een erfenis van een vreemde ontvangen. In films wordt vaak met grote bedragen gestrooid, in het echt blijkt het vaak anders uit te pakken. Behalve veel geld en bezittingen, kan iemand je namelijk ook forse schulden laten erven. Krijg je daarom te horen dat je een erfenis kunt krijgen, neem dan gelijk contact op met een jurist. Deze zal je waarschijnlijk laten weten dat je je erfenis beneficiair aanvaarden moet. Dat houdt in dat je je erfenis onder bepaalde voorwaarden, namelijk dat er geen hoge schulden bij komen, aanneemt. Je hebt vervolgens drie maanden de tijd om de erfenis al dan niet aan te nemen. Zo voorkom je dat je jezelf met een hoop problemen opzadelt.

Waar moet je zijn voor rechtshulp?

Wanneer je rechtshulp nodig hebt, kun je naar de site van je verzekeringsmaatschappij gaan. Je kunt hier een doorlopende rechtsbijstandsverzekering aanvragen of gebruikmaken van rechtshulp on demand. Dit is een eenmalige verzekering die je aangaat voor een vooraf vastgesteld bedrag. Zo kun je ook rechtshulp van een professionele jurist ontvangen zonder dat je daar een langdurige verzekering voor hoeft af te sluiten.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten