Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers verplicht?

Het antwoord op deze vraag is: nee, een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers is niet verplicht. Nog niet. De verwachting is namelijk dat dit op zijn vroegst vanaf 2027 het geval zal zijn. Hoe de verplichte AOV voor zzp’ers tegen die tijd wordt vormgegeven, is nog niet bekend. Hoewel het waarschijnlijk klinkt als een ver-van-je-bed-show, is het toch verstandig om nu alvast een AOV af te sluiten.

AOV als financieel vangnet

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een financieel vangnet. Dit wordt niet verzorgd vanuit de overheid. Je kunt je op verschillende manieren verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Wanneer je als zzp’er door een ongeval of ziekte (tijdelijk) niet kunt werken, kan dit grote gevolgen hebben voor je inkomsten. Een maandelijkse uitkering van een AOV zorgt in deze situaties voor een vervangend inkomen, wat de financiële druk aanzienlijk kan verlichten. Zowel zakelijk als privé.

Kosten AOV

Arbeidsongeschiktheid is een onderwerp waar je liever niet over nadenkt. Zzp’ers vinden het vaak zonde om veel te betalen voor iets wat ze misschien nooit nodig zullen hebben. Er wordt dikwijls gedacht dat een AOV duur is, maar dit valt in veel gevallen mee.

De AOV-premie is voor zzp’ers fiscaal aftrekbaar. Deze premie is voor iedere zzp’er anders. De hoogte hangt namelijk af van factoren zoals beroep, jaarinkomen, leeftijd en eigen risicotermijn. Je kunt het premiebedrag bijvoorbeeld verlagen door zelf een langere periode financieel te overbruggen.

Het is wel zo dat een timmerman in verhouding iets meer zal betalen dan een advocaat, omdat hij nu eenmaal een groter risico loopt arbeidsongeschikt te worden. Een advocaat zou met een gebroken been nog steeds werkzaamheden kunnen verrichten. Een timmerman kan dat niet.

Omvang van de AOV

Mocht je twijfelen over het afsluiten van een AOV, bedenk je dan het volgende: een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit geldt voor iedereen. Je staat er misschien niet direct bij stil, maar het is helaas ook mogelijk om door niet-werkgerelateerde ongevallen arbeidsongeschikt te raken. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding of een ongelukkige val van de trap.

Daarnaast kan het zo zijn dat je als zzp’er niet in staat bent om te werken tijdens een zwangerschap. Of je raakt langdurig uitgeschakeld vanwege ziekte. Nogmaals: het is misschien geen leuk onderwerp om over na te denken, maar wel een belangrijk onderwerp. Een AOV biedt extra financiële zekerheid op het moment dat je het goed kunt gebruiken.

Bescherming van alle werkenden

Tot slot nog wat informatie over de verplichte AOV. Want waarom is dit besluit genomen? De Rijksoverheid wil er met een verplichte AOV voor zzp’ers voor zorgen dat alle werkenden op termijn beschermd zijn. Op dit moment hebben onverzekerde zzp’ers een financieel voordeel ten opzichte van werknemers. Dit maakt het voor bedrijven interessanter om zzp’ers in te huren. Maar op het moment dat er iets gebeurt, zijn zzp’ers niet beschermd. Het kabinet wil het speelveld gelijkmaken en de verplichte AOV is daar een belangrijk onderdeel van.

Het kabinet heeft de verplichte AOV, in overleg met vakbonden en werkgevers, opgenomen in het pensioenakkoord. De wetten en regels worden op dit moment verder uitgewerkt. Afhankelijk van de vormgeving gaat de verplichtstelling op zijn vroegst vanaf 2027 in.

Auteur: Tamara van den Berge

Vorig artikel
Volgend artikel
GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten