Inzetten op techniek is inzetten op mensen

Een goed draaiende machine bestaat uit een synchroon samenspel tussen de juiste componenten. Hoe complexer de techniek wordt, hoe sneller, efficiënter en kwalitatiever er geproduceerd kan worden. Maar in dat verhaal wordt ‘brainware’ steeds belangrijker. Als machinebouwer moet je kunnen rekenen op specialisten ter zake om u de juiste keuzes te helpen maken. Dat is waar Lenze op inzet.

Door de vinger aan de pols van de techniek te houden, jazeker, maar ook door hard in te zetten op de eigen medewerkers. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het voor de zestiende keer op rij is uitgeroepen tot ‘Top Employer’ en ‘Top Employer Engineers’.

Het Top Employers Institute maakt elk jaar zijn lijstje van waar het goed werken is in Duitsland. Lenze, met hoofdkantoor in Hamelen, mag zich tot dat kringetje rekenen en is bovendien een van de geprefereerde adressen van ingenieurs. Niet alleen in Duitsland, maar ook in de Benelux wordt daar elke dag hard aan gewerkt. “Lenze is als organisatie flink aan het groeien. Om de instroom van toekomstige medewerkers te garanderen, zetten we daarom al jaren hard in op samenwerkingen met scholen en universiteiten”, vertelt marketing & communications manager EMEA WEST, Marc Vissers. “Afgelopen kwartaal hebben we ongeveer 250 studenten begeleid in Nederland, België en Engeland, in tal van disciplines (bedrijfskunde, ingenieurswetenschappen, communicatie …) en in tal van projecten (mechatronica, elektrotechniek maar steeds meer in servitization en automatisering …). We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de nieuwe generatie en haar opleiders te laten proeven van state-of-the-art technologie.” We steunen hierom bijvoorbeeld in Nederland diverse MBO, HBO en WO initiatieven en bijdragen in studieboeken en onderwijsmateriaal.

Eigen route uitstippelen

Een mooi voorbeeld van wat enkele studenten aan het realiseren is de opbouw van een Experience Center vanuit de Nederlandse vestiging. “In het echt en virtueel. We maken fysieke opstellingen die kunnen variëren, die we dan verder kunnen koppelen naar productie-omgevingen of naar wat er op corporate niveau rond gebeurt. Nu er nog geen beurzen zijn, willen we op die manier bedrijven blijven tonen waar we mee bezig zijn, wat we kunnen en wat ze van ons mogen verwachten.” Ook in coronatijden gaat het engagement van Lenze om de ‘brainware’ van de toekomst voor te bereiden dus even hard verder. Het is de bedoeling de rangen ook op korte termijn te versterken. Zo staan er momenteel voor de Benelux diverse vacatures open zoals een accountmanager en application engineer. “Maar we doen er natuurlijk ook alles aan om ervoor te zorgen dat onze medewerkers het naar hun zin hebben. Onze mensen krijgen de kans om hun eigen route uit te stippelen en zich te ontwikkelen als persoon binnen de eigen specialisatie.”

Mechatronical Competence Center én Digital Hub Neos

Lenze heeft ook begrepen dat techniek op het scherp van de snee sexy is. Momenteel wordt er gebouwd aan een nagelnieuwe Mechatronical Competence Campus op ons hoofdkantoorcomplex én een Digital Hub in bij de Universiteit van Bremen. Dit laatste project zal het bedrijfsleven en de wetenschap duurzaam verbinden om digitale innovaties en bedrijfsmodellen rond automatisering en IIOT te ontwikkelen.

“Innovatie en ontwikkeling is een cruciaal onderdeel binnen Lenze. En dat moet ook steeds sneller gaan in de productiewereld van vandaag. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten. In dat volledig geautomatiseerde gebouw willen we het productiviteit en logistiek 4.0 tastbaar en transparant maken voor klanten. In deze ontmoetingscentra kunnen we samen brainstormen over hoe we tot betere machines en onderdelen kunnen komen. Een hightech omgeving die ons tegelijk dichter bij onze klanten moet brengen. Bovendien zal de aantrekkingskracht van het MCC en NEOS, het digital hub, ook weer een bijkomende troef zijn in the war for talent”, besluit Vissers.

SourceLenze
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten