Investeer in een energiezuinig kantoorpand voor 2023

Onlangs is in de wet vastgelegd dat alle kantoren groter dan 100m2 vanaf 1 januari 2023 verplicht over minimaal een energielabel C moeten beschikken. Beschikt je kantoorpand over een lager energielabel? Dan mag het pand niet meer gebruikt worden als kantoor. Daarom is het verstandig voor pandeigenaren om nu al te investeren in energiezuinige maatregelen. Lees hieronder meer over wat je kunt doen om de energieprestatie te verbeteren.

Wat is het huidige energielabel van je kantoorpand?

De gevolgen van de komende verplichting zijn per pandeigenaar verschillend. Het huidige energielabel speelt daar een belangrijke rol in. Heeft het kantoorpand al een C-label of beter? Dan heeft de verplichting zelfs helemaal geen gevolgen, omdat het pand al voldoet aan de verplichting.

Beschikt je kantoorpand over geen energielabel? Of heeft het een D-label of lager? Dan is het nodig om energiebesparende maatregelen te nemen. Het is dan ook verstandig om het huidige energielabel van je kantoorpand te checken. Is deze niet aanwezig? Schakel dan EnergielabelVoorMijnPand.nl in. Wist je trouwens dat een geldig energielabel bij verkoop en verhuur verplicht is? Voorkom een boete door een energielabel aan te vragen.

Voor welke kantoren geldt de energielabel C verplichting?

Het grootste deel kantoren groter dan 100 m2 moeten voldoen aan de energielabel C verlichting. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen namelijk:

  • Kantoor met een andere gebruiksfunctie dan kantoorruimte
  • Monumenten
  • Panden die binnen twee jaar een andere functie krijgen, onteigend worden of een andere functie krijgen
  • Kantoorpanden kleiner dan 100m2

Welke energiebesparende maatregelen kan ik nemen?

Er zijn ontzettend veel energiebesparende maatregelen die je kan nemen voor een betere energieprestatie én dus ook een beter energielabel. De nodige maatregelen om de voldoen aan de komende verplichting per situatie verschillend en is afhankelijk van het huidige energielabel van je kantoorpand.

In sommige gevallen is een kleine investering zoals het vervangen van traditionele verlichting voor LED verlichting al voldoende voor een beter energielabel. Terwijl het bij andere panden nodig is om de isolatie te verbeteren of de CV ketel te vervangen. Wil je precies weten welke maatregelen je moet nemen voor een beter energielabel? Dan is het verstandig om een erkend energieprestatie adviseur in te schakelen. Na een opname van je kantoorpand ontvang je een uitgebreid energieprestatie-rapport met daarin het huidige energielabel en energiebesparende maatregelen.GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten