Industrie weet onvoldoende van mogelijkheid octrooi aanvraag op kunstmatige intelligentie

Wie dacht dat het octrooieren van uitvindingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (KI) niet mogelijk is, heeft het mis. Octrooibureau DeltaPatents uit Eindhoven is er zelfs in gespecialiseerd.

Foto: Nico Cordes (l) en Sander van Rijnswou

Toch merken zij dat de industriële sector, waar kunstmatige intelligentie de grootste vlucht neemt, onvoldoende kennis heeft van de mogelijkheden om patent aan te vragen op KI uitvindingen of daaraan gerelateerde software. “Men beseft vaak niet eens dat men iets unieks in handen heeft of een uitvinding heeft gedaan”, vertelt Sander van Rijnswou, Europees octrooigemachtigde en Partner bij DeltaPatents.

KI uitvinding vaak geïmplementeerd in software

Kunstmatige intelligentie, ofwel Artificial Intelligence (AI), is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Het is een technologie waarbij machines kunnen reageren op hun omgeving, bijvoorbeeld door patronen in sensor data te herkennen. Vaak is KI met behulp van software geïmplementeerd. “Denk aan een appelsorteermachine”, legt Nico Cordes uit. Nico is ook Europees octrooigemachtigde bij DeltaPatents en Partner. “Zo’n machine kan rotte appels van goede appels onderscheiden, doordat hij patronen herkent vanuit foto’s van rotte en goede appels. Of denk aan chatbots, zelfrijdende auto’s of robots die onvermoeibaar een complexe operatie kunnen uitvoeren. Op deze soort uitvindingen is veelal ooit octrooi aangevraagd. Vaak logisch voor grote spelers als Google, Microsoft of Philips, maar voor een midden- en klein bedrijf is het geen dagelijkse kost om een octrooi aan te vragen of überhaupt stil te staan bij de mogelijkheid ervan.”

Octrooi aanvraag voor software juridisch lastig

Sander heeft een wiskundige achtergrond en Nico een technische en juridische. Beiden verzorgen zij veel octrooiaanvragen op het gebied van software en KI. Sander: “Er bestaan veel misconcepties op zowel octrooi aanvragen voor software als op KI. De Octrooiwet zegt hier namelijk over dat je alleen octrooi kunt aanvragen als de techniek in de software nieuw en innovatief is. Octrooi aanvragen op software is dus juridisch lastig, maar zeker niet onmogelijk.”

Bescherm jouw uitvinding vandaag nog

De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan enorm snel. Niet voor niets is KI de grote drijfveer achter de 4e industriële revolutie. Nico: “Juist in zo’n snel veranderende omgeving, moet je scherp in de gaten houden of je jouw onderzoek/uitvinding moet en/of kunt beschermen. Je concurrenten hebben ook slimme mensen in dienst. Voor je het weet hebben zij hetzelfde als jij ontdekt of gaan ze met jouw idee aan de haal. Met een octrooi bescherm je jezelf hier tegen.”

Hoe werkt een octrooi aanvraag?

Iedereen kan een octrooi zelf aanvragen, maar omdat het juridisch nogal ingewikkeld is, bestaan er octrooibureaus zoals DeltaPatents. Zij kunnen het octrooi voor Nederland aanvragen, maar ook voor alle Europese landen, de VS, China en de rest van de wereld. Sander: “Wij vertalen het technische verhaal naar een juridische tekst voor de octrooi aanvraag. Die aanvraag gaat vervolgens naar de Nederlandse of Europese octrooi-instantie. Zij onderzoeken of de uitvinding al bestaat of dat je écht de eerste bent. Het aanvragen van een octrooi hoeft niet lang te duren. Gemiddeld moet je denken aan zo’n één à twee maanden vanaf het moment dat je met ons aan tafel zit tot en met de eerste indiening. Uitzonderingen daar gelaten.”

Octrooibureau voor kunstmatige intelligentie

De materie van een octrooi is vaak complex, technisch of wiskundig van aard. Een octrooigemachtigde bekijkt tot in detail wat de uitvinding inhoudt. Daarom is het belangrijk om met een octrooibureau te werken dat ervaring heeft op het gebied van de uitvinding. DeltaPatents is gespecialiseerd in software en kunstmatige intelligentie. “Bedrijven uit Duitsland en Frankrijk zoeken ons zelfs op vanwege onze technische expertise”, vult Nico aan. Andere expertisegebieden van DeltaPatents zijn automotive, computerbeveiliging, levensmiddelen & diervoeders en (bio)medische technologie.

Loont het om een octrooi aan te vragen?

Natuurlijk doet DeltaPatents niet alleen maar aanvragen. “Ons werk bestaat ook uit het adviseren van bedrijven. Heeft het zin om een octrooi aan te vragen? Is het rendabel? Hoe regel je de rechten omtrent intellectueel eigendom bij samenwerking? En hoe ga je om met geheimhouding en publicaties? Want zodra je iets van je uitvinding publiceert of verkoopt, kun je geen octrooi meer aanvragen. Wacht dus niet te lang met het indienen van een aanvraag”, benadrukt Sander.

Houd jij je bezig met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie of software? Twijfel niet, maar maak gebruik van een gratis adviesgesprek bij DeltaPatents.

Auteur: Olga Heeren

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten