‘Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden die Hessels mij heeft geboden’

Als Ahmed Bahala 3 jaar oud is komt hij met zijn ouders, 3 broers en 2 zussen vanuit Casablanca (Marokko) naar Nederland. In 2022 viert hij zijn 12,5 jarig jubileum bij Hessels Poedercoating in Breda.

Ahmed is werkzaam als productiemanager en in deze functie verantwoordelijk voor het gehele productieproces, het realiseren van de planning, het aansturen van de medewerkers op de werkvloer en de kwaliteitscontrole van de materialen en producten die door Hessels Poedercoating worden behandeld.

Loopbaan

Ahmed was voor Defensie in Nederland dienstplichtig huzaar en heeft 14 maanden gediend als Leopard chauffeur. Vervolgens heeft hij onder meer gewerkt bij Fokker en Gamko, waarna hij begin 2010 bij Hessels in dienst komt. Hessels is dan nog een echt familiebedrijf. Vader, zoon en dochter zijn er werkzaam.

“Ik was daar niet mee bekend en heb er in het begin wel even aan moeten wennen, een familiebedrijf heeft een bijzondere, afwijkende dynamiek. In 2017, toen Rob Gijsen instapte en vader Hessels uittrad, veranderden bepaalde zaken”, vertelt Ahmed. “Niet alleen door de investering in een hypermoderne poedercoatinstallatie en eigen transport, maar ook door wijzigingen in de organisatie, functies en verantwoordelijkheden. We zijn nóg professioneler geworden.”

Vroege vogel

“Ik ben hier elke ochtend om 5:10 uur en zorg dan dat de ovens worden opgestart, zodat deze klaar zijn voor gebruik als de productiemedewerkers om 6:00 uur beginnen”, zegt Ahmed. Het vroege opstaan heeft hij op jonge leeftijd al aangeleerd als hij zijn geld verdient met een krantenwijk. “Ik heb weinig slaap nodig en ben aan het einde van de dag ook nog fit en scherp.”

Als Ahmed om 17:00 uur naar huis gaat is zijn werkdag niet altijd ten einde. Als er door de productiemedewerkers wordt overgewerkt gaat hij ’s avonds nog even terug voor een laatste controleronde en om het bedrijf af te sluiten.

Engels

Sinds een tijdje biedt Hessels een wekelijkse taalcursus Nederlands aan haar vaste medewerkers aan. Want net als in andere branches is het vinden en behouden van goede productiemedewerkers een grote uitdaging en vindt werving meer en meer plaats onder buitenlanders.

Ahmed zegt met een licht Brabantse tongval en vette knipoog “Wij zijn een internationaal bedrijf. We spreken met onze collega’s uit onder andere Polen en Roemenië veel Engels. Communicatie op de werkvloer is belangrijk voor de veiligheid en de efficiency en door de taalcursus merk je dat steeds meer collega’s het Nederlands ook gaan beheersen. Ook de o zo belangrijke humor op de werkvloer gaat steeds vaker in het Nederlands. Dat vind ik een goede ontwikkeling.”

Afwisseling

Bij Hessels Poedercoating is geen dag hetzelfde. De vaak terugkerende klanten en seriematige productie zorgen er echter wel voor dat er een bepaalde routine ontstaat. En door een steeds betere planning, een goede afstemming met de klanten en met Ahmed als productiemanager is er een geoliede machine ontstaan.

“We kunnen het ons niet veroorloven om stil te staan, want dat kost geld en daar is iedereen goed van doordrongen. De producten worden chemisch voorbehandeld of gestraald en we hebben te maken met kleurenwissels, doorloop-, droog- en afkoeltijden. Pas wanneer het materiaal helemaal gereed is en de kwaliteit is gecontroleerd kan het worden verpakt en klaargezet voor transport naar de klant. 30% van onze orders wordt door onszelf vervoerd”, vertelt de goedlachse en energieke Ahmed.

Het hele productieproces van een poedercoatbedrijf doet een beroep op Ahmeds verantwoordelijkheid, logistiek inzicht, materiaalkennis, improvisatie en continu contact met de afdeling planning. “Tussendoor pak ik zelf een bezem om de werkvloer netjes te houden, spring ik op de heftruck om een chauffeur te helpen of help ik de collega’s met het ophangen of afhalen van de producten.”

Stress

Op het oog straalt Ahmed een professionele rust uit, hij spreekt rustig en lijkt alles onder controle te hebben. “Bij elke baan komt stress om de hoek kijken, wat je ook voor werk doet. Ik probeer het werk wel altijd zó voor te bereiden en uit te voeren dat een te hoge werkdruk zoveel mogelijk wordt voorkomen. Want onder druk maak je meer fouten, wat de uitvoering en kwaliteit niet ten goede komt. Daarnaast is het voor onze gezondheid niet goed als er veel stress is. Op dagen dat de zaken anders lopen dan gepland merk ik dat direct aan de sfeer op de werkvloer. Dat lossen we dan met elkaar op en bespreken het achteraf om ervan te leren”, aldus Ahmed.

Hessels Poedercoating

Pensioen

De gedreven en fitte Ahmed is nu 58 jaar en vertelt dat hij soms wel kan uitkijken naar zijn pensioen met meer tijd voor zijn vrouw en twee dochters en het beoefenen van zijn hobby’s, zoals Formule 1, hardlopen, fietsen en wandelen. “Ik ga nu regelmatig in het weekend van Breda op de fiets naar Rotterdam om mijn familie te bezoeken. Dat is 65 kilometer heen en 65 kilometer terug. Nee, nee, niet elektrisch, gewoon zelf trappen. Dan geniet ik van het Nederlandse landschap, de mooie dorpjes en de aardige mensen.”

Ahmed verwacht tot zijn pensioen te werken bij Hessels Poedercoating. “Ik weet niet of ik met 67 stop of eerder. Zoals het nu gaat, gaat het goed en ga ik elke dag met plezier naar mijn werk. Ik hoop dit zo voort te kunnen zetten en ben dankbaar voor de mogelijkheden die Hessels mij heeft geboden.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten