Hydreco ondersteunt bedrijven in de verduurzaming van gebouwen

Op weg naar een klimaatneutraal Nederland investeert Hydreco in duurzame koude- en warmteopslagsystemen. Een KWO-systeem slaat thermische energie op in de grond om gebouwen met een hoge efficiëntie te koelen en verwarmen. Het is een van de meest duurzame principes op de energiemarkt. Om optimale rendementen te garanderen, blijft Hydreco het liefst 15 tot 30 jaar bij KWO-projecten of bodemenergiesystemen betrokken.

Duurzame bodemenergie

Een KWO-systeem slaat koude en warmte van gebouwen op in de bodem. Het systeem gebruikt de bodem in feite als duurzame energiebuffer. Het grondwater wordt door bronpompen steeds op en neer gepompt. Zo kan het KWO-systeem vanuit de bodem koeling leveren in de zomer en warmte in de winter.

Assetmanager Stephan Gommers: ‘Grondwater heeft een temperatuur tussen de 8 en 14 graden Celsius. We besparen behoorlijk wat kosten wanneer we dit water gebruiken om te koelen. Er is dan alleen pompvermogen nodig, dus het is enorm duurzaam. Gek genoeg is het restproduct warmte. Het KWO-systeem stopt eigenlijk gratis warm water terug in de grond en creëert op deze manier een warme bel in het grondwater.’

De warmte wordt in de winter vervolgens opgepompt om gebouwen te verwarmen. De warme bel heeft een temperatuur van 15 à 18 graden Celsius, wat de warmtepomp verhoogt tot gemiddeld 40 graden Celsius. Op deze manier hoeft de warmtepomp niet op volle kracht te werken om een gebouw te verwarmen. Dit leidt tot een hoger rendement dan bij een luchtwarmtepomp. Ook airconditioning kan volgens Stephan niet tegen een KWO-systeem op. Waar goede airconditioning een COP (Coëfficiënt Of Performance) van 6 behaalt, is een COP tussen de 40 en 80 gebruikelijk voor een KWO-systeem.

Actie bij trendveranderingen

Het is belangrijk om rekening te houden met de energiebehoefte van het gebouw. Er kan bijvoorbeeld veel of juist weinig warmte- en koudevraag zijn. Een KWO-systeem heeft tijd nodig om in balans te komen en moet worden gemonitord om de juiste temperatuur te verzorgen. Als dit niet voldoende gebeurt, kan het bijvoorbeeld voorkomen dat gasketels onnodig bijspringen om een gebouw te verwarmen.

Hydreco monitort de KWO-systemen dan ook dagelijks om bij trendveranderingen meteen actie te kunnen ondernemen. Stephan: ‘Wij zijn echt actief als adviseurs. We denken niet alleen na over hoe we systemen in balans krijgen of over technische oplossingen, maar zijn ook bezig met slimme verbeteringen en manieren om meer koude en warmte te kunnen leveren. Dit bekijken we altijd vanuit een duurzaam oogpunt.’

Om KWO-systemen maximaal te laten renderen en te kunnen voldoen aan de behoeften en vraag van het gebouw, heeft Hydreco de voorkeur om de exploitatie, het onderhoud en het systeem in eigendom te hebben. Dit heeft als voordeel dat Hydreco ook de vergunninghouder is, wat betekent dat Hydreco tevens verantwoordelijk is voor alle verplichtingen van de vergunning. Zo worden klanten volledig ontzorgd.

Duurzaamheid als core business

Als dochteronderneming van Brabant Water heeft Hydreco een brede ervaring met water. Aangezien grondwater ook wordt gebruikt voor de winning van drinkwater, is het voor Hydreco extra relevant om er op een juiste manier mee om te gaan en zo min mogelijk te verspillen.

De focus van Hydreco ligt voornamelijk op kantoorpanden, scholen, overheidsinstanties en zorginstellingen. Het team bestaat uit een salesmanager, twee assetmanagers die overzicht houden op alle assets, twee exploitatiemanagers die onder andere de dagelijkse monitoring verzorgen en een exploitatiemedewerker die het brononderhoud voor alle bodemenergiesystemen doet.

Een klein team wat een grote impact maakt. Al met al verpompt Hydreco namelijk 3 miljoen liter water per uur. Met de KWO-systemen van Hydreco is in 2022 bijna 4.000 ton CO2-uitstoot en 800.000 m3 aardgas bespaard. Sinds februari 2023 is het bedrijf gecertificeerd MVO Prestatieladder Niveau 3. Deze cijfers tonen aan dat duurzaamheid echt tot de core business van Hydreco behoort.

Heeft u interesse in of vragen over één van onze oplossingen? Bel ons gerust: (076) 572 77 30

Of mail ons: info@hydreco.nl

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten