Hutten en HAS green academy starten langdurige samenwerking op weg naar klimaatpositieve bedrijfsvoering

Hutten heeft een grote ambitie als het om duurzaamheid gaat: in 2024 klimaatneutraal en in 2030 klimaatpositief zijn. Met een breed portfolio aan producten voor zowel bedrijfscatering, ziekenhuizen, verzorgingshuizen en revalidatieklinieken als voor de horeca en leisure is dat een flinke kluif. Daar kunnen ze dan ook alle hulp bij gebruiken. HAS green academy is een van de partners op weg naar klimaatpositief in de komende jaren.

De challenge van Hutten

Initiatiefnemers van de samenwerking bij Hutten zijn Frank Dobbelsteen (Manager Inkoop en Data Analytics) en Rian Bouwmans (Directeur Food & Concepten). Rian: “We willen met Hutten koploper zijn in de transitie naar een duurzaam voedselsysteem en hebben de studenten van HAS green academy gevraagd ons te helpen bij het vormgeven van een circulair voedselsysteem waarin we de keten willen ombuigen naar een kringloop.” Studenten Tessa Veltman, Rob de Weerd, Sterre Offerman en Roy Hurkens van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie namen deze opdracht aan. Samen met Hutten hebben de studenten de opdracht concreet gemaakt en zo kwamen zij tot het idee om te kijken naar de CO2-footprint en daarbij te focussen op het product dat de grootste hoeveelheid CO2 uitstoot: rundvlees.

De keten van rundvlees in kaart

De studenten gingen enthousiast aan de slag met het ontwikkelen van een rekenmodel waarmee Hutten de CO2 van de keten van rundvlees in kaart kan brengen. Om tot een CO2-score te komen, hebben zij verschillende factoren meegenomen in het rekenmodel, zoals de leeftijd, het gewicht en de slachtleeftijd van de koe, maar ook het voer dat de koe krijgt en nog een flink aantal andere factoren. Frank: “Op deze manier kunnen we de algemene uitstoot uit een database vergelijken met de uitstoot van onze keten en weten we dus hoeveel impact (minder CO2-uitstoot) onze interventies hebben. Dit model geeft ons daarnaast zicht op welke factoren te beïnvloeden zijn door de boer en die een positieve impact hebben op de CO2-uitstoot. Dit geeft ons een goede basis in de zoektocht naar nieuwe leveranciers.”

Op naar de volgende challenge

Frank en Rian: “De studenten hebben met het ontwikkelen van het CO2-reductiemodel de basis gelegd waar wij de komende jaren op kunnen door ontwikkelen. We gaan het model uitrollen naar meerdere inkoopcategorieën binnen de verschillende vers categorieën. Na Tessa, Rob, Roy en Sterre zijn drie studenten van de opleiding Food Innovation gestart met hun afstudeerproject waarin zij het verpakkingsbeleid van Hutten hebben geschreven en geïmplementeerd. Het doel was ook hier minder CO2 uit te stoten. Inmiddels zijn er weer twee nieuwe groepen studenten aan de slag met de duurzaamheidsthema’s van Hutten.”

Heb jij ook vraagstukken binnen jouw bedrijf waar je de expertise en/of mankracht niet voor in huis hebt? Wil jij innoveren, verduurzamen of jouw productieproces optimaliseren? Onze studenten en docent-adviseurs gaan de uitdaging graag met jou aan. Nieuwsgierig? Neem contact op met Maarten Luijf: m.luijf@has.nl, 06 81880883.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten