Huiseigenaren enthousiast over verduurzaamde woning

Regio Foodvalley wil in 2050 energieneutraal zijn. Dat kan alleen worden gehaald door samen te werken. Dat geldt ook voor de aanbieders van oplossingen voor het verduurzamen van bestaande woningen. Zij werken samen onder de naam PlatDuS.

Bart Pool en Angélique van Akkeren gingen samen met PlatDus aan de slag met het verduurzamen van hun woning in Rhenen.

Huiseigenaren die energie willen besparen, hoeven nu niet langer meer te puzzelen of stapels offertes door te spitten. Een energieadviseur van PlatDuS leidt ze door het woud van installateurs, leveranciers van zonnepanelen of bouwbedrijven, regelt subsidies en neemt ze aan de hand mee door de verbouwing.

PlatDuS staat voor Platform Duurzame Samenwerking. De coalitie begon in 2012 met ongeveer twaalf bedrijven. De bakermat lag in Rhenen, maar inmiddels bestrijkt het platform de hele regio. Bedrijven kunnen altijd aanhaken, mits ze in de regio zijn gevestigd, want PlatDuS investeert in lokale en regionale economie. Korte afstanden zijn duurzamer. Nu telt de ketensamenwerking zo’n veertig bedrijven uit Regio Foodvalley, zo vertelt Bert Wagensveld van Randewijk Beter Wonen uit Veenendaal. Hij is een van de initiatiefnemers van PlatDuS. “Er is in de regio heel veel kennis over duurzaamheid”, aldus Wagensveld. “Deze vaak specifieke kennis is aanwezig bij afzonderlijke bedrijven. We hebben er samen voor gekozen om in bouwteams die kennis te delen en daardoor te versterken. Kennis delen is vermenigvuldigen, tenslotte. Het werken in bouwteams was in het begin best wennen voor bedrijven, maar gelukkig zien de partijen nu de meerwaarde van de samenwerking als team wel in.”

In het netwerk zitten niet alleen bouwers en installateurs, maar ook architecten, binnenhuisarchitecten, energieadviseurs, tuinadviseurs en leveranciers van duurzame producten voor bouw en installatie. Met de gezamenlijke kennis van producten en technologieën kunnen ze bewoners in de gehele breedte helpen richting nul-op-de-meter of het verlagen van energiekosten. Het maakt PlatDuS niet alleen interessant voor de individuele huiseigenaren, maar ook voor collectieve projecten en zelfs gemeenten die een Publiek Private Samenwerking (PPS) aangaan.

Maatwerk

Om een beeld te geven: PlatDuS heeft de afgelopen periode ongeveer 180 woningen verduurzaamd binnen Regio Foodvalley. De werkzaamheden variëren van isoleren van vloeren, spouwmuren en daken, via het plaatsen van HR++ glas of tripleglas, zonnepanelen en zonneboilers tot het aanleggen van warmtepompen. Geïnteresseerden komen bij PlatDuS via het Energieloket, het trefpunt #Duurzaam in Veenendaal of via informatieavonden. “Maar het belangrijkst is de mond-tot-mond reclame”, zegt Bert Wagensveld. “In wijken waar we eerder hebben gewerkt, wonen huiseigenaren die heel enthousiast zijn over hun verduurzaamde woning. Dat enthousiasme verspreidt zich als een olievlek.”

Er zijn bij PlatDuS geen standaardoplossingen. “Elke klus is maatwerk”, zo legt Wagensveld uit, “want elke woning of elke woningeigenaar is anders. De ouderdom en de staat van onderhoud verschillen, en natuurlijk het soort woning en de ligging. Ook de vraag van de bewoners is nooit hetzelfde.” Daarom is de energieadviseur de spil, zo legt hij uit. “Die heeft als taak om de goede vraag op te halen en deze te vertalen naar de bedrijven. Dus hij of zij gaat bij de bewoners langs en samen lopen zij alle wensen en mogelijkheden door. Is nul-op-de-meter een optie of is dat een stap te ver? Welke oplossingen zijn er om de footprint te verkleinen? Zo komen we tot een optimale aanpak. Vervolgens wordt er gekeken welke duurzame bedrijven er nodig zijn en wordt gekeken naar financiering en subsidies. De energieadviseur regelt ook de uitvoering van alle maatregelen en blijft in contact met de woningeigenaar. Afhankelijk van de maatregelen, kan het in enkele dagen gereed zijn.”

Voortvarend

Hoe makkelijk dat ging, merkten Angélique van Akkeren en Bart Pool toen zij hun huis in Rhenen wilden verduurzamen. “We hebben er jaren tegenaan gehikt, want we zagen op tegen het gepuzzel met offertes en subsidies en het maken van afspraken. Je ziet door de bomen het bos niet meer”, zegt Angélique van Akkeren, lerares Frans aan Pantarijn in Wageningen. “Uiteindelijk hebben we ons via de site van de gemeente aangemeld.” Namens PlatDuS kwam energieprestatieadviseur Alex van de Klift van Zero Energy Solutions langs. Angélique: “Ik had ’s winters koude voeten en dacht aan vloerisolatie. Maar het bleek veel handiger om sommige spouwmuren te isoleren en HR++ glas te plaatsen.”

Bovendien ligt het dak ideaal voor zonnepanelen, zo laat Bart Pool zien. Hij is locatiedirecteur van Pantarijn. De zonnepanelen blijken nu al lucratief. “Ik heb vanaf mei veel op de app zitten kijken wat de opbrengst is. De energiewinst is enorm, ongeveer 2600 kW-uur. We hadden dan ook een fantastische zomer.” Het platform pakte de zaken voortvarend aan, zegt Bart. “Ondanks de coronatijd werden de materialen snel geleverd. En daarna was het zo gebeurd. Binnen een week was alles klaar. Het plaatsen van de ramen duurde twee dagen, het isoleren van de spouwmuren een halve dag. Met een dag waren de zonnepanelen gelegd en aangesloten.”

Reis

In de nabije toekomst hoopt PlatDuS uit te breiden met meer lokale bedrijven die het belang van duurzaamheid en energiebesparing inzien. “Daarnaast gaan we ons steeds meer richten op een circulaire aanpak bij het isoleren van woningen”, legt Bert Wagensveld uit. “Dus hergebruik van materialen zoals bijvoorbeeld kozijnen. Want weggooien is niet duurzaam.” Over hoe precies het duurzame platform zich op de langere termijn zal ontwikkelen, heeft Bert Wagensveld geen uitgesproken mening. Het platform is niet zo van het theoretiseren, liever pakken ze met z’n allen aan. “De technieken en ideeën over duurzaamheid en energie blijven zich ontwikkelen. In 2012 zijn we samen begonnen aan een reis. Ook wij blijven ons ontwikkelen en dingen ontdekken. Zo blijft de reis voor iedereen interessant en maken we gebruik van alle duurzame kennis.”

Kijk voor meer informatie op de website van PlatDuS: www.platdus.nl.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten