H&P Metaaltechniek professionaliseert verder naar 3.0 versie

metaal

Bij H&P Metaaltechniek in Geldrop leggen ze de lat telkens weer hoger. Met de ijzersterke combinatie van lassen en frezen in eigen huis, biedt het bedrijf haar klanten een full service pakket: van concept tot gemonteerd product. Met alle voordelen van dien.

“Wij hebben in de voorbije twee jaar een stevige basis gelegd om onze verdere groei en ontwikkeling vorm te geven”, vertelt Arjan Hendrikx met enige trots. Zijn officiële functienaam luidt Operations Manager, maar hij noemt zichzelf liever een organisatorische duizendpoot. “Van offertes tot orderbegeleiding, van het aansturen van de afdelingen tot de planning; ik hou alle facetten van wat hier op operationeel gebied binnen deze vier muren gebeurt, goed in de gaten. In de afgelopen periode hebben we flink geïnvesteerd en hard gewerkt aan het opzetten van een overkoepeld kwaliteitssysteem. Ook de automatisering is naar een hoog niveau gebracht. We hebben daarmee een solide basis gecreëerd, die staat als een huis. Daarmee kunnen we onze klanten een nog betere service verlenen en doorbouwen aan verdere groei.”

Alles zelf in huis om klanten te bedienen

De klanten van H&P Metaaltechniek zijn OEM-ers die onder licentie eigen producten maken of bedrijven die een eigen product op de markt brengen. DAF, Kuhn landbouwmachines en Seismic Mechatronics zijn enkele voorbeelden. Soms wordt ook in opdracht van engineersbureaus zoals BKL, gewerkt. “Onze twee kerncompetenties zijn lassen en verspanen”, licht Arjan toe. “De combinatie van die twee is meteen ook onze kracht. Veel producten of halffabricaten die wij voor onze opdrachtgevers maken, hebben beide bewerkingen nodig. Dan is het heel prettig voor een opdrachtgever dat wij de kennis, het vakmanschap en de middelen van beide vakgebieden in huis hebben. We werken altijd rechtstreeks voor onze klanten, waardoor de lijntjes kort zijn en er snel geschakeld kan worden.”

Effectieve supply chain

Doordat H&P Metaaltechniek een product geheel in eigen huis kan vervaardigen is de kansmetaaltechniek op fouten veel kleiner, de doorlooptijd een stuk korter en dus ook de prijsstelling beter. “Wij hoeven niet nog eens extra de deur uit om een bepaalde bewerking elders te laten doen. Dat scheelt ook weer in transportkosten. Het hele proces van concept tot assemblage en montage hebben we zelf in de hand. Dat maakt de supply chain van de klant een stuk effectiever en het afbreukrisico aanzienlijk kleiner.”

Produceren in enkel stuks

H&P Metaaltechniek richt zich op het produceren van zogenaamde one-off producten. Dit zijn unieke machines of machineonderdelen die in enkel stuks worden gefabriceerd. “Dit levert ook altijd wel klein seriewerk op voor onze lasserij of frezerij”, vertelt Arjan. Als voorbeeld noemt hij een uniek machineonderdeel voor de DAF fabricagelijn, waar misschien wel 80 dezelfde ophangsteunen in zitten. “Voor ons is dat dan het seriewerk”, lacht hij. “Niet te vergelijken met andere lasserijen waar ze eindeloos dezelfde producten maken.”

Uitdagend vakmanschap

Het ontwikkelen en produceren van unieke one-off producten maakt het werken bij H&P Metaaltechniek zeer aantrekkelijk en uitdagend. “Bij ons is er constant afwisseling in het werk. We krijgen te maken met de meest vreemde one-off machines, halffabricaten, assemblages of subassemblages. Allebei de afdelingen hebben daardoor continu uitdagend werk. Altijd weer compleet nieuw en uniek. Dat vereist vakmanschap, in combinatie met nieuwe technologie, waar we in blijven investeren. Doordat we steeds meer opdrachten krijgen, hebben we voor onze medewerkers ook mooie doorgroeimogelijkheden binnen ons bedrijf.”

Succesvolle combi’s

Naast de succesvolle combinaties van lassen en verspanen, vakmanschap en technologie, noemt Arjan nog een derde combi die het bedrijf brengt waar ze nu staan. En dat is: hard werken met een gezonde dosis Brabantse gezelligheid. “Met aan het einde van de werkweek altijd een lekker biertje om het weekend samen in te luiden. De sfeer bij ons bedrijf is heel prettig. Iedereen staat voor elkaar klaar. Elkaar helpen is onze tweede natuur.”

Auteur: Dianne Huijskens

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten