‘Hoogoven van de toekomst’ breidt circulaire economie van North Sea Port verder uit

Met de inhuldiging van de gloednieuwe Hoogoven B bij ArcelorMittal Gent zet ook North Sea Port een reuzenstap vooruit in de richting van een circulaire toekomst. “Dit is meteen ook een hefboom voor tal van andere verduurzamingsprojecten in onze haven”, zegt Daan Schalck, CEO van North Sea Port.

ArcelorMittal Gent heeft zijn Hoogoven B volledig vernieuwd. De investering van 195 miljoen euro is meteen de grootste in de geschiedenis van de staalfabriek aan het Zeekanaal Gent-Terneuzen. Bij het titanenwerk van de bouw van één van de meest geavanceerde hoogovens ter wereld kwamen onder meer 5.000 ton staal, 3.000 ton vuurvast materiaal en 265 kilometer elektrische kabels kijken. De nieuwe oven is uitgerust met 1.100 meetpunten die het hele productieproces nauwgezet volgen.

Groener staal, groenere haven

De nieuwe installatie zet de deur open voor een efficiëntere productie en een forse verlaging van uitstoot en energieverbruik. ArcelorMittal Gent bevestigt zo opnieuw zijn positie als één van de meest milieuvriendelijke staalproducenten wereldwijd. Het wil tegen 2050 klimaat- én afvalneutraal zijn.

In de nieuwe hoogoven zullen groene en circulaire brandstoffen de fossiele brandstoffen vervangen. De nevenstromen uit de staalproductie worden grondstoffen voor andere industriële sectoren zoals chemie, petrochemie of zelfs voeding. ArcelorMittal werkt zo al samen met andere bedrijven binnen North Sea Port. Bijvoorbeeld in het project Steelanol waar koolstofhoudende gassen van de hoogovens tot bio-ethanol worden omgevormd. En in het project Steel2Chemicals waar restgassen een grondstof voor het chemisch bedrijf Dow Chemical worden.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten