Hommelnest in het bedrijf: hoe kom je daar vanaf?

Een hommelnest in je bedrijf: dat is ontzettend vervelend. Hommels zijn op zich niet gevaarlijk, maar vrouwelijke hommels kunnen gemeen steken. En je wilt als ondernemer niet het risico nemen dat je klanten of medewerkers gestoken worden. Hoe kom je zo effectief mogelijk van dit probleem af?

Wat is een hommelnest?

Een hommelnest is een soort cluster van washulzen waarin honing en stuifmeel zijn opgeslagen. Aan de buitenkant zie je dan ook amforen vol met honing. Je herkent een hommelnest direct, omdat het er heel anders uitziet dan een wespen of een bijennest. Een hommelnest is in principe niet gevaarlijk. Het is qua gevaarzetting vergelijkbaar met een bijennest. Een hommel is niet agressief en bijt alleen als deze geplet wordt, of aangevallen wordt.

Een vrouwelijke hommel heeft een angel, en daarmee het vermogen om te steken. Een hommelnest is gevaarlijk als het zich in een drukke omgeving (zoals een bedrijfspand) bevindt. Je kunt hiermee mensen met allergieën in gevaar brengen. Het is er dus alles aan gelegen om het probleem aan te pakken.

Hommelnest laten verwijderen

Een hommelnest verwijderen is niet zonder risico’s. Het is dan ook niet aan te raden om het heldhaftig zelf te doen. Laat het altijd over aan een professional in de vorm van een imker of een ongediertebestrijder. Hoewel hommels over het algemeen heel vriendelijke dieren zijn, wil je het simpelweg niet in de buurt van je bedrijf hebben. En als je gestoken wordt, kan dat gemeen zeer doen.

Een hommelnest laten verwijderen kost meestal tussen de 50 en de 100 euro. Het is afhankelijk van de locatie: hoe moeilijk is het om erbij te komen? Het zal hoe dan ook de investering waard zijn, want als het nest eenmaal is weggehaald, komt het niet meer terug.

Bestrijden zonder uitroeien

Hommels moet je diervriendelijk bestrijden. Ze zijn een beschermde soort, dus uitroeien is niet toegestaan. Daarmee gelden ook andere regels dan bij een wespennest verwijderen.  Het is toegestaan het leven van de hommel zo onaangenaam te maken. Je kunt bijvoorbeeld naftaleenballen in de omgeving plaatsen of het nest bedwelmen met zwavelrook. Insecten zijn gevoelig voor deze twee stoffen en huisvesten zich liever op een meer gastvrije plek. Op deze manier kun je het hommelnest verplaatsen.

Een hommelnest in je bedrijf is een vervelend probleem, dat met kennis en kunde aangepakt moet worden. Uiteindelijk gaat het wel om de gezondheid van je medewerkers, en je wilt niet het risico nemen dat je personeel gestoken wordt. Daarentegen heb je je wel aan wetten en regels te houden. Het is een mooie klus voor de ongediertebestrijding, die precies weet hoe je van dit probleem kunt afkomen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten