Hoe ziet een volledig corona-proof kantoor er nu echt uit?

Een nieuwe golf van besmettingen moet voorkomen worden. Werkgevers spelen hierin een belangrijke rol, daar een relatief groot deel van de besmettingen op de werkvloer plaatsvindt. In dit artikel lees je meer over het corona-proof inrichten van een kantoorruimte. Waarop moet je letten? Met welke factoren dien je rekening te houden?

Zorg voor voldoende afstand tussen werkplekken

Het feit dat veel bedrijven in de afgelopen jaren zijn overgestapt op een kantoortuin, maakt het bepaald niet eenvoudig om het kantoor corona-proof in te richten. In kantoortuinen staan de bureaus vaak dicht op elkaar, om het overleg tussen collega’s makkelijker te maken. De tijd dat werknemers in losse kantoren werkten lijkt voorbij! Om het kantoor corona-proof in te richten, zou je ervoor kunnen kiezen om sommige plekken vrij te laten. Dit heeft een grote impact op het totaal aan beschikbare werkplekken. Een alternatief is het gebruik van plastic schotten tussen de verschillende plekken.

Tip: zorg dat er minimaal 1.5 meter tussen de bureaustoelen zit! Vind je het lastig om van centimeters naar meters te komen? Eenheden berekenen doe je snel en eenvoudig met een online tool. Op berekenen.nl vind je verschillende handige rekentools.

Deel de lunch op in tijdvakken om de drukte te spreiden

Niet alleen de werkplekken zelf moeten corona-proof worden ingericht. Houd ook rekening met het bedrijfsrestaurant of bijvoorbeeld de kantine van je kantoor. Om werknemers op een verantwoorde wijze te laten lunchen, is het raadzaam om te werken met tijdvakken. Laat medewerkers aangeven in welk tijdsblok zij willen lunchen, of verdeel de medewerkers zelf. Je kunt er ook voor kiezen om medewerkers toe te staan op hun werkplek te lunchen. Nadeel hiervan is dat collega’s minder snel afstand nemen van hun werk. Iets wat belangrijk is om gedurende de volledige dag productief te kunnen werken.

Tip: organiseer iedere dag een lunchwandeling! Door buiten te wandelen laad je jezelf niet alleen op voor het middagprogramma. Ook voorkom je op deze manier dat collega’s te dicht in de buurt van elkaar komen.

Werken vanuit huis en kantoor combineren

Naast de mogelijkheid om de lunch periode in tijdsblokken op te splitsen, kan het ook verstandig zijn om een planning te maken voor de werkweek. Laat het ene team op de maandag en dinsdag komen, het andere team op de woensdag en donderdag. De vrijdag zou je kunnen gebruiken om projecten samen te laten komen.

Tip: er zijn tegenwoordig apps beschikbaar, waarmee je medewerkers de mogelijkheid kan geven zichzelf aan te melden voor tijdvakken gedurende de week. Dit is handig, wanneer de medewerkers uit verschillende teams regelmatig samenwerken. In de app kun je per dag aangeven wat het maximum is van het aantal medewerkers dat naar kantoor mag komen. Het is een slimme manier om op kantoor om te gaan met corona.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten