Hoe wordt jouw elektrische energie verdeeld en beveiligd?

In elke woning of elk gebouw waar elektrische energie verdeeld moet worden vind je ze wel: de groepenkasten. Waar dient de groepenkast eigenlijk voor en welke is geschikt voor jouw situatie? Hieronder zullen een aantal belangrijke onderwerpen op dit gebied besproken worden.

Wat is een groepenkast?

Een groepenkast is een elektrotechnische verdeelinrichting. Van hieruit wordt de elektrische energie verdeeld, maar ook beveiligd. Als het gaat om elektra, dan is veiligheid van groot belang. De groepenkast wordt ingericht met verschillende componenten. Welke je gebruikt is afhankelijk van de situatie. Je hebt minimaal een hoofdschakelaar nodig en een aardlekschakelaar. Achter de aardlekschakelaar plaats je de groepen die ook wel installatieautomaten genoemd worden. Je mag er maximaal vier op de aardlekschakelaar aansluiten. Heb je meer groepen nodig? Dan plaats je ook per vier groepen een extra aardlekschakelaar.

Naast bovenstaande veelgebruikte componenten zijn er nog meer groepenkast componenten. Je kunt dan denken aan een fornuisgroep, krachtgroep of een beltrafo. Afhankelijk van de apparatuur die je gaat aansluiten, heb je deze elementen nodig. Een beltrafo gebruik je bijvoorbeeld als je een bedrade deurbel wilt aansluiten.

Heb ik een 1 fase of 3 fase groepenkast nodig?

Normaal gesproken werd er in een woning gekozen voor een 1 fase groepenkast. Toch wordt er steeds vaker een 3 fase groepenkast geplaatst. Dit is vooral met het oog op de toekomst. Er wordt namelijk steeds meer apparatuur wat een groot vermogen heeft gebruikt. Hiervoor heb je krachtstroom nodig en dit kun je alleen realiseren met een 3 fase groepenkast.

Apparatuur wat op 3 fase aangesloten moet worden is bijvoorbeeld een laadpaal of een jaccuzzi. Bij bedrijven waar je groepenkasten kunt bestellen, zoals Elektramat, kun je ook om advies vragen. Met de hulp van een professional kun je daardoor de juiste afweging maken. Je wilt natuurlijk goed voorbereid zijn op de toekomst!

Groepenkasten van Eaton

Groepenkasten zijn verkrijgbaar van verschillende merken. Welk merk je kiest is afhankelijk van je budget, persoonlijke voorkeuren, maar kan ook afhangen van de voorkeur van jouw installateur. Op het gebied van elektrotechniek is Eaton al jarenlang één van de grootste merken. De groepenkasten van Eaton zijn van goede kwaliteit. Het wordt gezien als een betrouwbaar merk. Daarnaast heeft Eaton een duurzaam en innovatief karakter. Deze groepenkasten worden dan ook wel een goede investering genoemd.

Google search engine
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten