Hoe voorkom je fysieke problemen tijdens het werk?

Tijdens het uitoefenen van je werkzaamheden wil je natuurlijk niet tegen fysieke problemen aanlopen. In de eerste plaats werk je dan minder efficiënt en het is natuurlijk ook bijzonder vervelend wanneer je helemaal, of voor een deel, arbeidsongeschikt raakt. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en om die reden is het belangrijk om fysieke problemen tijdens het werk te voorkomen. In dit artikel leggen we je uit hoe je de risico’s kunt beperken.

Het belang van werkschoenen van goede kwaliteit

In de eerste plaats is het van belang om goede werkschoenen aan te kopen. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar zonder goede werkschoenen loop je al vrij snel tegen problemen aan. Dit geldt niet alleen voor mensen die in de bouw werken, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die actief zijn als postbode of werken in de zorg. 

Je moet dan tijdens het werk veel lopen en zonder goede werkschoenen krijg je al snel te maken met fysieke klachten. Koop daarom nette werkschoenen van goede kwaliteit. Onderzoek ook goed welk type werkschoenen het beste bij je passen, want elk mens heeft andere voeten. 

Een ergonomische werkplek

Het is bovendien ook belangrijk om je werkplek ergonomisch te maken. Tegenwoordig wordt daar de relevantie helemaal van ingezien, aangezien steeds meer mensen fysieke klachten krijgen door langdurig stilzitten en het aannemen van een verkeerde houding. Online kun je verschillende tips voor een ergonomische werkplek vinden. 

Stress voorkomen

Daarnaast is het ook van belang om zonder stress te werken. Stress brengt in de eerste plaats veel geestelijke klachten met zich mee. Je bent drukker in je hoofd en je hebt op andere manieren ook meer moeite om jezelf te concentreren. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat stress ook fysieke klachten met zich meebrengt. Dit geldt zeker voor werknemers die op de lange termijn chronische stress hebben en houden. 

Regelmatig gezondheidsonderzoeken

Bij veel werkgevers heb je de mogelijkheid om je om de zoveel tijd gratis lichamelijk te onderzoeken. Het is geen slecht idee om daar gebruik van te maken, want je weet natuurlijk nooit helemaal met welke problemen je te maken hebt. 

Soms kan iets niet zichtbaar zijn, maar tegelijkertijd wel veel schade berokkenen. Veel mensen laten zich niet vaak controleren, maar dat is dus wel verstandig  om te doen, want zo kunnen eventuele gezondheidsklachten snel en goed worden opgelost. 

Slotwoorden

Tegenwoordig hebben we kortere werkweken dan vroeger, maar toch zijn er nog relatief veel mensen die kampen met fysieke klachten door de werkzaamheden die ze uitvoeren. Niemand wil arbeidsongeschikt raken en daarom is het belangrijk om fysieke problemen tijdens het werk te voorkomen. In dit artikel hebben we uitgelegd hoe je dat moet aanpakken. 

 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten