Hoe kun je veilig werken met een heftruck?

Heb jij veiligheid hoog in het vaandel staan en ben je voor jouw onderneming op zoek naar een passende oplossing voor een logistieke uitdaging? Het is onontbeerlijk om op een verantwoorde manier te werken, zodat schade en risico’s tot een minimum beperkt kunnen worden. In dit artikel geven we je tips om de veiligheid voor jouw werknemers te vergroten.

Linde heftruck

Hoewel de risico’s bij het werken met vorkheftrucks groot zijn, kunnen deze voorkomen worden door op een veilige manier te werk te gaan. Een goede inrichting van de transportomgeving draagt in belangrijke mate bij aan het verhogen van de veiligheid op de werkvloer. De Linde heftruck is een veelgebruikt transportmiddel die het verplaatsen van zware lasten sneller en gemakkelijker maakt.

Veilige transportwagen

Wanneer voertuigen en voetgangers dé uitdaging vormen, kan de Linde heftruck als veiligheidsoplossing uitkomst bieden. Ben je op zoek naar een gebruikte heftruck met een elektrische aandrijving? De Linde R16 uit 2014 heeft een elektrisch aandrijfmechanisme en een maximale capaciteit van 1600 kilo. Daarnaast is de heftruck ideaal voor een veilige handling van een europallet (800 x 1200 mm), omdat deze een vorklengte heeft van minimaal 1150 millimeter. Daardoor kan de vork uitstekend de goederen of pallets ondersteunen.

Veiligheid vergroten

Naast een gedegen opleiding is het belangrijk om op een verantwoorde wijze te werk te gaan. Allereerst voorzie je de heftruck van een goede verlichting en een achteruitrij-alarmsysteem, dat afgaat zodra een object wordt waargenomen. Daarnaast plaats je op elke heftruck een lastdiagram. Daarop staat alle belangrijke informatie vermeld, zoals de hefhoogte, het lastzwaartepuntafstand en de werklast. De heftruckchauffeur kan aan de hand van deze gegevens bepalen of het verantwoord en veilig is om de last op te nemen en te vervoeren.

Klaarstomen voor de toekomst

Zorg ervoor dat iedere heftruckchauffeur in jouw bedrijf een gedegen cursus of opleiding volgt, zodat hij of zij opgeleid kan worden tot een bekwame heftruckchauffeur. Uiteraard heeft het magazijnpersoneel ook baat bij het verantwoord werken met interne transportmiddelen. Laat jouw werknemers opleiden tot professionele heftruckchauffeurs, die alles over het onderhoud en de veiligheid van de heftruck weten. Van de lastdiagram tot aan de Arbowet!

Periodiek onderhoud

Om de heftruck in een veilige conditie te houden, verplicht de Arbowet ondernemers om alle aangeschafte heftrucks periodiek te laten keuren. Daarnaast zorgt professioneel onderhoud ervoor dat de heftrucks in een goede en veilige staat verkeren. Tijdens deze onderhoudsbeurten kun je door een monteur vaak keuringen uit laten voeren, tenzij deze heftrucks al gecertificeerd zijn. Bovendien worden sommige heftrucks in complete nieuwstaat geleverd, waardoor jouw medewerkers op een verantwoorde manier aan de slag kunnen gaan!

Indien jij je wilt specialiseren in voertuigveiligheid en overweegt om een heftruck aan te schaffen, kun je een adviesgesprek aanvragen. Raadpleeg een expert en laat je voorzien van professioneel advies, met volop aandacht voor de voertuigveiligheid en de veiligheid van jouw medewerkers!

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten