Hoe krijg je je werknemers op de fiets?

Velen van ons pakken graag de auto. Dat is comfortabel, snel en droog. Dat is ook goed te merken in het woon-werkverkeer, want het loopt niet voor niets vol met auto’s tijdens spitsuren. Nu kan ook niet iedereen kiezen voor de fiets als alternatief, omdat de afstand soms gewoon te groot is. Maar niet iedereen die wel met de fiets naar het werk zou kunnen komen, doet dat ook. En dat is jammer, want dat betekent onnodig veel CO2-uitstoot én minder beweging dan gekund had voor de medewerkers in kwestie. Van een gezondere levensstijl van medewerkers profiteer je als baas ook. Hoe krijg je jouw werknemers op de fiets?

Fietsplan

Niet iedere werknemer heeft per se een fiets beschikbaar die goed genoeg is voor woon-werkverkeer. Dat moet immers een fiets zijn die je niet in de steek laat. Mensen die wat verder weg wonen maar wel op de fiets zouden willen komen, zijn gediend met een elektrische fiets, maar die kosten nogal wat in de aanschaf. Daarom kan het stimulerend zijn om als baas met een fietsplan te komen waarmee je werknemers ondersteunt in de aanschaf van een (elektrische) fiets waarmee ze het woon-werkverkeerkunnen gaan doen. Zo leg je de drempel een stuk lager voor mensen die wel gemotiveerd zijn om met de fiets naar het werk te komen.

Goede fietsenstalling bieden

Maar een goede fiets moet ook goed opgeborgen kunnen worden. Als men hun dure fiets niet veilig, droog of überhaupt niet goed kan stallen, is dat geen motivatie om met de fiets naar het werk te komen. Een goede fietsenstalling bij het werk is daarom belangrijk. Maar waar moet een goede fietsenstalling aan voldoen? Deze moet sowieso voldoende capaciteit hebben voor iedereen die op de fiets wil komen en zelfs ruimte hebben voor een toename van dat aantal mensen. Daarnaast is een overkapping zeer wenselijk, zodat de fietsen geen schade oplopen door vocht en men voor de terugweg op een droog zadel kan stappen. Ook is het fijn als de fietsenstalling op slot kan en enkel personeel er toegang tot heeft. Natuurlijk moeten er ook voldoende oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig zijn in de fietsenstalling, zodat men met een volle accu de terugweg kan aangaan.

werknemers fiets

Extra incentive

Als bovenstaande nog niet voldoende is om je personeel aan het fietsen te krijgen, kun je overwegen wat je nog meer zou kunnen doen om ze te prikkelen. Mensen worden graag beloond voor goed gedrag, dus het beloven van een beloning voor op de fiets naar het werk komen is het overwegen waard als een last resort optie om werknemers op de fiets te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een bonus voor mensen die een bepaald aantal dagen per jaar met de fiets gekomen zijn, of kies voor cadeaubonnen of zelfs voor extra vakantiedagen als beloning daarvoor.

Of het nu gaat om het stimuleren van een gezonde levensstijl, het verminderen van CO2-uitstoot of het ontlasten van parkeerproblemen rondom het bedrijfspand, het aanmoedigen van werknemers om de fiets te pakken kan verschillende motivaties kennen. Door voor de juiste prikkel te zorgen, kun je het gewenste effect teweeg brengen en ervoor zorgen dat meer personeelsleden de fiets verkiezen boven de auto. Dat je daar dan wel iets voor over moet hebben qua investering, is onvermijdelijk.

 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten